Altılı masanın 'bakanlık' tartışmasına HDP ne yanıt verdi?

Altılı masanın 'bakanlık' tartışmasına HDP ne yanıt verdi?
HDP Grup Başkanvekili Oruç: "Hiç kimsenin haddine değildir 7 milyona yakın oy alan bir parti yönetime gelebilir mi, gelemez mi tartışmasını yapmak."

CHP'li Gürsel Tekin'in HDP'ye bakanlık verilebileceğini söylemesiyle başlayan tartışma devam ediyor. Tekin'in sözlerine altılı masada yer alan İYİ Parti'den sert tepki gelmişti.

Peki HDP bu tartışmaya ne diyor? Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'ın haberine göre HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, parti olarak böyle bir tartışmanın içinde yer almadıklarını söyledi. Oluç şöyle devam etti:

"Bu partinin seçmenleri ve yöneticileri Türkiye'de yönetime gelmek ve ortak olmak hedefiyle mücadele ediyor. Meşru ve anayasal bir partinin yönetime gelip gelemeyeceğine dair bir tartışmayı yapmak zaten başlı başlına gayri meşru bir durumdur. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim böyle bir tartışmamız yok ama bu ülkenin yönetimine gelmek bizim en meşru hakkımızdır. Hiç kimsenin haddine değildir 7 milyona yakın oy alan bir parti yönetime gelebilir mi, gelemez mi tartışmasını yapmak. Hele Hele sürekli iktidara yeşil ışık yakan, iktidar kapısında ikbal arayışında olan birinin haddi hiç değildir."

Yıllardır HDP ve öncülleri partilerde milletvekilliği ve belediye başkanlığı yapan siyasetçi Sırrı Sakık da yürütülen tartışmalara tepkili: Bizim gündemimizde böyle bir şey yok. Biz bunları ne tartışıyoruz ne konuşuyoruz ama ne hikmetse hem Millet hem de Cumhur İttifakı'nın tek gündemi HDP. Polemik üzerinden siyaseti götürmeye çalışıyorlar. Bu şahıslar yeminli Kürt düşmanıdır ve bizim muhatabımız değildirler. Bunların büyük çoğunluğu bizimle var olmaya çalışıyorlar. Başka bir varlık sebebi olmayan şahıslar siyasette faşizmle ayakta durmaya çalışıyor."

Yavuz Ağıralioğlu'nun bir ara İYİ Parti Grup Başkanvekili olduğunu, oradan alınıp genel başkan yardımcısı yapıldığı en sonunda bu görevine de son verildiğini anımsatan Sırrı Sakık, "Yani partide yok hükmünde sayılan biri HDP üzerinden polemik yaratarak var olmaya çalışıyor. Siz kimsiniz ki HDP'ye yön vereceksiniz?" diyerek tepkisini gösterdi.

Türkiye'nin Sesi Partisi kurucusu ve 63. Hükümet'in HDP'li Kalkınma Bakanı eski HDP'li Müslüm Doğan da yürütülen tartışmayı absürt ve kabul edilmez bulduğunu belirtti: "Bu ülkede gerçek bir demokrasi varsa, iradelerin temsili ve hükümete katılım anlamında bunun normal bir durum olarak kabullenmesi gerekir. Sanki anormal bir durummuş gibi lanse edilmesi son derece yanlıştır. HDP hükümete ortak da olabilir, dışardan destek de verebilir. Anayasa hükümleri gereğince kurulmuş ve 6 milyon civarında oy potansiyeli olan bir partinin hükümete katılımı hiçbir zaman sorun olmamalı. Yani ‘açıktan değil kapalı kapılar ardından destek verin ve hükümette yer bulamazsınız, çünkü Türkiye'nin jeopolitiği veya siyasi durumu buna uygun değil' derseniz o zaman demokrasiyi içselleşmediğinizi ortaya koymuş olursunuz."

Politika