Altın fiyatlarında 'savaş' etkisi, Fed’le ilgili karışık sinyaller: 3 ayın zirvesine çıkardı

Altın fiyatlarında 'savaş' etkisi, Fed’le ilgili karışık sinyaller: 3 ayın zirvesine çıkardı
İsrail-Hamas çatışmasının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana sert yükseliş gösteren altın fiyatları son 3 işlem gününde yeni rekor seviyeleri test etti...

7 Ekim tarihinde Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırı ve İsrail’in Gazze’ye yoğun bombardıman başlatmasıyla birlikte iki ülke arasında sivil kayıpları arttı.

Özellikle İsrail’in saldırılarını şiddetlendirmesi bölgede jeopolitik riskleri artırırken piyasalarda da fiyatlamalar değişti.

Piyasada son 3 günde sert hareket

Savaş gibi küresel çapta risk unsuru oluşturacak gelişmeler özellikle piyasalarda güvenli liman talebini artırıyor. Bu tip durumlarda yatırımcılar riskten korunmak için altına yöneliyor. Savaşın baş gösterdiği 7 Ekim tarihinden bu yana altın fiyatlarında sert hareketler gözlendi.

FED Başkanı açıklaması

Fed Başkanı Jerome Powell'ın, getirilerdeki son yükselişin finansal koşulları sıkılaştırdığını ve Fed'in daha fazla harekete geçme ihtiyacını potansiyel olarak azalttığını söylemesiyle altın; dolar ve Hazine getirilerindeki zayıflıktan cesaret aldı.

Powell, bu yıl en az bir faiz artırımı için daha açık kapı bırakırken piyasalar, Powell'ın yorumlarını, Fed'in faiz oranlarını artırma işinin bittiğine dair bir işaret olarak algıladı. Bu durum dolarda bir miktar kâr alımını teşvik ederken getiriler de son yılların en yüksek seviyelerinden indi ancak 10 yıllık getiri %5 seviyesine yakın kalmaya devam etti.

Altında son durum ne

Geçtiğimiz güne 1947 dolardan başlayan ons altın 1977 dolar seviyesini görerek önemli bir yükseliş kaydetti. Ons altın günü 1974 dolardan kapattı.

Bugüne 1974 dolardan başlayan ons altın 1982 doları görerek 27 Temmuz tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ons altında gün içerisinde en düşük 1972 dolar seviyesi görüldü.

Gram altında tarihi rekor

Gram altın çarşamba günü 1753 lirayı görerek rekor kırmıştı. Dün 1776 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesinden açılan gram altın gün içerisinde bu seviye civarında hareket etti. Bugün ise gram altın fiyatı yeni zirve seviyeyi test etti.

Haftanın son işlem gününe 1776 liradan başlayan gram altın 1789 lirayı görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Gram altında gün içerisinde en düşük 1767 lira seviyesi görüldü. Böylelikle son 3 işlem gününde gram altında yüzde 2’den fazla değer kazancı yaşandı. (Kısa Dalga)

Ekonomi