Altına kota uygulanması gümüşü parlattı

Altına kota uygulanması gümüşü parlattı
Altın ithalatına kota konulmasının ardından ağustostan ayından sonra gümüş ithalatında rekor seviyeler görülmeye başlandı.

Türkiye ekonomisinin ikiz açık tehdidiyle karşı karşıya kalmaması için yeni ekonomi yönetimi hem bütçe hem de cari açığın azaltılmasına yönelik önlemler aldı. Bütçede temmuzda vergi artışları ile KKM yükünün Merkez Bankası’na devri ile nefes alınırken cari açık tarafında ise altın ithalatına kota getirilerek dengelenme sağlanmaya çalışıldı. Ancak altın ithalatı kotaya rağmen son iki ayda yeniden yükseliş trendine girdi. Asıl dikkat çeken diğer nokta ise gümüş ithalatında Türkiye tarihinin rekorlarına imza atılması oldu. Kıymetli maden piyasası kaynakları gümüş ithalatı ile altın ithalatına kotanın delinmiş ve haksız kazançlar elde edilmiş olabileceği uyarısında bulunuyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, altın ithalatındaki yüksek hacim, cari denge iyileşmenin sağlanmasında önemli bir değişken olarak öne çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sık sık bu konuyu gündeme getiriyor. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinin ardından altın ithalatına kota uygulanmaya başladı. 7 Ağustos’ta getirilen ithalat kotası sonrasında ise mücevher ihracatçıları hammadeye erişim konusunda sıkıntı çektiklerini işleyecek altın bulamadıklarını belirterek Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminden çözüm istemişlerdi.

Gümüş ithalatı tarihi rekorda Altın ithalatı kota ile dengelenmeye çalışırken dikkat çekici gelişme ise gümüş ithalatında yaşandı. Yine Borsa İstanbul verilerine göre altın ithalatına kotanın devreye girdiği ağustostan sonra gümüş ithalatında rekor seviyeler görülmeye başlandı. Eylülde 206.8 ton, ekimde 131.4 ton, kasımda ise tarihinin en yüksek ithalatına denk gelen 188.1 tonluk gümüş ithalatı gerçekleştirildi. 2022 yılının tamamında 833.9 ton gümüş ithalatı yapılırken bu yılın 11 ayındaki gümüş ithalatı 990.83 tona ulaştı.

Gümüş ithalatı rekor kırdı

BİST verilerine göre 11 ayda 990.83 ton gümüş ithal edildi. Geçen yılın tamamında ithalat 833.99 ton idi. Aylık gümüş ithalatında ise altın ithalatına kota sonrası görülen rekorlar dikkat çekici. Önce martta gümüş ithalatı 123.15 ton ile zirveye çıktı. Martta TCMB altın ithalat iznine yönelik düzenlemeyi devreye almıştı. İkinci sert yükseliş ağustosta devreye giren kota sonrasında yaşandı. Eylülde 106.80 ton gümüş ithal edildi. Ekimde 131.4 ton ile rekor yenilendi, kasımda ise 188.1 ton ile tarihte görülmemiş seviyede gümüş ithal edildi. (Kısa Dalga)

Ekonomi