Altında 2023 beklentileri neler?

Altında 2023 beklentileri neler?
Troy Kıymetli Maden Ticaret'in raporunda, altının bu yıl ons bazında 2 bin doları aşarak rekor kırabileceği belirtildi.

Şirketin 'Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri' raporunda, yatırımcıların güvenli liman' olarak kabul ettikleri altının geçen yıl bu rolünü gerçekleştiremediği ifade edildi.

Bu yıl ons bazında 2000 doları aşarak yeni bir rekor seviyeye çıkmasının beklendiği aktarılan raporda, 2023’ün gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin getirileri anlamında pozitif bir yıl olacağı savunuldu.

'Altın fiyatı baskılanıyor'

Raporda, geçen yıl başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlarının baskılanmasına neden olduğu belirtildi.

Bu yılın faiz artırımlarının hızının yavaşlayacağı, enflasyonun daha da kontrol altına alınacağı bir yıl olacağının beklendiğine dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi: “Faiz artırım hızında yavaşlama olmasının yanı sıra 2023 küresel risk algısının da azaldığı bir yıl olacak. Ayrıca pandeminin etkilerinin tamamen ortadan kalktığı özellikle Çin’in de diğer ülkelerle uyumlu olarak kısıtlamaları kaldırdığı bir yıl olacak.”

'Fiyat ivmelenecek'

Raporda, bu beklentiler ışığında bu yıl altını güçlendirecek ana unsurun doların alım gücündeki zayıflık olduğunun altı çizildi. Doların alım gücünün zayıflığının yanı sıra Fed’in izlediği şahin politikaları gevşetmesi, faiz artırımının hız kesmesi ve küresel risk iştahının durumunda altın fiyatlarının daha da ivmeleneceğine dikkat çekilen raporda, altının bu yıl ons bazında yeniden 2000 doları aşarak, yeni bir rekor seviye kaydetmesinin beklendiği vurgulandı.

Gümüş, platin ve paladyumda 2023 beklentileri

Öte yandan raporda gümüşün talep artışı nedeniyle yeniden 35 dolar/ons seviyesine kadar çıkmasını beklendiği vurgulandı.

Geçen yıl arz tarafındaki kaygıların etkisiyle yatırımcılarına en fazla getiri sağlayan kıymetli maden olan platine, bu yılda benzer nedenlerle ilginin devam edeceğinin beklendiği belirtildi.

Raporda şöyle dendi: “Paladyumun yüzde 80’i otomotiv endüstrisi tarafından kullanılıyor. 2023 yılının ortasına doğru toparlanması beklenen otomobil endüstrisiyle birlikte paladyum fiyatları da ivmelenecektir. Bu nedenle paladyumun Rusya karşı uygulanan metal yaptırımlarına rağmen bu yıl, 2000 dolar/ons seviyesinin üzerine yenide çıkacağını öngörüyoruz." (Kısa Dalga)

Ekonomi