Amasra'daki maden faciası: Aspiratörleri yenilemeyen firmaya 'binde 1'lik ceza

Amasra'daki maden faciası: Aspiratörleri yenilemeyen firmaya 'binde 1'lik ceza
Bartın'ın Amasra ilçesinde 42 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki aspiratörleri zamanında değiştirmeye şirkete 'binde 1' oranında ceza uygulandığı ortaya çıktı.

Amasra’daki maden ocağında, havalandırma için hayati önem taşıyan ana aspiratörün 1978 yılında kurulduğu, yeni aspiratörün ihalesinin üç kez yenilendiği, son ihalenin de 2021 yılında yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, söz konusu firmanın aspiratör değişimi için taahhüdünün devam ettiğini ancak bitirilemediğini de açıklamıştı

Bürokratlar önceki hafta TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda kazaya ilişkin sunum yaptı. Bürokratların, komisyon üyesi milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlar dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre milletvekilleri Kiraz’a 'hayati önem taşıyan aspiratörü zamanında teslim etmeyen firmaya ne kadar ceza uygulandığını' sordu.

Kiraz’ın, milletvekillerine verdiği yanıtlar tutanaklara şöyle geçti:

CHP’li Ünal Demirtaş: “Ne kadar ceza uygulandı?”

Kiraz: “Mevzuat orada bir miktar getiriyor, gün başına binde 1.”

Demirtaş: “Yani nedir o? Bugüne kadar olan rakam nedir?”

Kiraz: “Yok, günlük ne kadar süre veriyorsak, onu toplam sözleşme bedelinin binde 1’i ile çarpıyoruz.”

Demirtaş: “Tamam da ben onu anlamıyorum ki... Bugüne kadar ne ödendi? 10 bin mi 100 bin mi?”

Kiraz: “Bunu net bir rakam olarak yazılı bir şekilde sunalım.”

Kiraz, milletvekillerinin 'madende kullanılan cihazların eksik veya bozuk' olduğuna yönelik sorularına da “Zaten yeraltında uygun olmayan cihaz kullanılmaz, eğer bir şey varsa hemen uygun cihazla değiştirilir. Sensör ya da diğer cihazlar da en kısa sürede derhal, çünkü kesinti olması istenmez” dedi.

Kazaya ilişkin en çarpıcı sorulardan biri de 'karakutunun incelenip incelenmediği' oldu. Kiraz bu soruya ise “Burada karakutudan kasıt, eğer merkezi gaz izleme noktasındaki kayıtlarsa, evet, savcılığın elinde onlar” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem