Amerika'daki yerli okullarında 500'den fazla çocuk mezarı bulundu

Amerika'daki yerli okullarında 500'den fazla çocuk mezarı  bulundu
ABD İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yatılı okullarda yapılan incelemede 500'den fazla yerli çocuğun mezarına ulaşıldı.

Geçtiğimiz yıl Kanada’da Katolik Kilisesi’ne ait bir okulun bahçesinde 215 yerli çocuğa ait cesedinin bulunmasının ardından benzer bir durum Amerika’da da ortaya çıktı. Kanada’nın ardından ABD İçişleri Bakanlığı da ülke genelinde benzer bir soruşturma başlatmıştı.

ABD'de yerli çocukların kaldığı yatılı okullardan 408’inin 1819 ve 1969 yılları arasında hükümet kaynaklarından destek aldığı, 89 okulunsa herhangi bir federal mali destek almadan ayakta kaldığı belirlendi.

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı soruşturma sonucunda hazırlanan rapora göre söz konusu okullarda çocuklara yönelik cinsel saldırı, duygusal istismar yaşandı.

Araştırmaya göre 500’den fazla çocuk da bu okullarda hayatlarını kaybetti. Uzmanlar bu sebeple araştırma derinleştikçe çok daha fazla sayıda mezar alanının bulunmasının mümkün olduğunu belirtiyor.


VOA'da yer alan habere göre İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmasına yardımcı olan Ulusal Yerli Amerikalı Yatılı Okulları İyileştirme Koalisyonu Başkanı Deborah Parker “Bu çocuklarımızın bir isimleri bir aileleri ve kendi dilleri var. Yerli Amerikalı yatılı okulları bu çocuklarımızı vahşice alıp götürmeden önce onların kendi kıyafetleri, dilleri ve dinleri vardı” dedi.



ABD, Kanada’da geçen yıl ortaya çıkan olayın ardından Yerli Amerikalı Yatılı Okulları’yla alakalı ilk kez bir araştırma yapıyor. Bu okulların yaklaşık 150 yıl boyunca yerli çocukların ailelerinden koparılarak asimilasyon amacıyla zorla gönderildiği okullar olduğu belirtiliyor.

Dünya