Anagold maden faciası: 4 gün oldu, işçilerden hâlâ haber yok

Anagold maden faciası: 4 gün oldu, işçilerden hâlâ haber yok
Anagold madenin işlediği dağın çökmesiyle göçük altında kalan işçilerden dört gündür haber alınamıyor. Ailelerin endişeli bekleyişi sürüyor. İşçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar kapsamında ise bazı noktalarda metal yoğunluğuna rastlanıldı.

Erzincan'a bağlı İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde göçük altında kalan 9 işçiden hâlâ haber yok. Sekiz kişi gözaltında. İşçilerin ise üzerinde konuşmamaları yönünde baskı olduğu ifade ediliyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı.

Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te çökme yaşanan bölgede heyelan riskinin sürdüğünü söyledi.

İddialara göre dün de bir bölgede heyelan oluştu.

aa-20240216-33720332-33720326-erzincanda-kayip-iscileri-arama-calismalarinda-bazi-noktalarda-metal-yogunlugu-tespit-edildi.jpg

Kanadalı yetkili de gözaltında

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan facia ile ilgili gözaltına alınan 8 kişi arasında firmanın Kanadalı yetkilinin de olduğunu bildirdi.

aa-20240216-33720332-33720321-erzincanda-kayip-iscileri-arama-calismalarinda-bazi-noktalarda-metal-yogunlugu-tespit-edildi.jpg

Komisyon kuruldu

Erzincan İliç’te meydan gelen maden faciasının araştırılmasına ilişkin komisyon kurulmasına dair TBMM Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çalışmalar sürüyor

İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 4. gününde devam etti. Çalışmalara, AFAD ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri de katıldı.

Ne olmuştu?

2010 yılından itibaren Çöpler Altın Madeni'ne karşı hukuk mücadelesi veren köylüler, çevreciler ve meslek örgütleri Anagold’un bölgedeki faaliyetlerinin durdurulmasını talep ediyor.

Madenin sınırlarını genişletmek için yaptığı başvurulara TMMOB, açtığı davalarda madenin liç alanında çökme yaşanabileceğini ve çevre felaketi yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

İtirazlara rağmen Çöpler Altın Madeni için 3 kat kapasite artışının Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde onaylandığı ayrıca Kurum’un maden ile ilgili bir önergeye, "Gerekli değerlendirmeler sonucu ÇED kararı verilmiştir" yanıtı verdiği ortaya çıkmıştı.

Madene ÇED raporunu veren SRK Danışmanlık'ın yönetim kurulu üyesi Ahmet Oğuz Öztürk'ün de daha sonra Anagold şirketi yöneticisi yapıldığı anlaşılmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem