Anagold Madencilik siyanür sızıntısını kabul etti, 'Hemen temizledik' dedi

Anagold Madencilik siyanür sızıntısını kabul etti, 'Hemen temizledik' dedi
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'ni Çalık Holding'le birlikte işleten Amerika ve Kanada merkezli Anagold Madencilik ile atık havuzundaki siyanür sızıntısını kabul etti. Açıklamada 20 ton değil, 8 kilo siyanürün sızdığı iddia edildi.

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'ni işleten Anagold Madencilik, 21 Haziran'da meydana gelen siyanür sızıntısından 5 gün sonra açıklama yaptı.

Sosyal medyada dile getirilen 20 ton siyanür sızdığına ilişkin iddianın yalan olduğunu ileri süren anagold Madencilik'in açıklamasında "21 Haziran gecesi seyreltilmiş siyanür içeren bir döküntünün meydana geldiği ve döküntünün hızlı bir şekilde temizlenerek olayın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirildiği ifade edildi. Açıklamada, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri'ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanılıd:

"Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Anagold), Erzincan ili, İliç ilçesinde bulunan Çöpler made­nini, 2010 yılından bu yana, Türk ve uluslararası mevzuata uygun ve güvenli bir şekilde işletmektedir.

Türk çevre, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, Avrupa Birliği direktifleri ile uyumlu olup, standartları çok yüksek düzeydedir.

Madenin ve tesislerin güvenli bir şekilde işletilmesi, Anagold çalışanları tarafın­dan yakından izlenmekte ve ilgili resmî kurumlar tarafından da ayrıca denetlenmektedir.

Anagold, her zaman ilgili mevzuata uygun çalışan, dünyanın en iyi uygulamalarını hayata geçiren ve standartları en üst düzeyde olan bir Türk maden işletmesidir.

Anagold'un faaliyetleri ile ilgili bazı yanlış bilgiler kasıtlı olarak yayılmaktadır. Maalesef gerçeklerle ilgili yaratılan kafa karışıklığı, şahsi mali avantaj sağlamaya çalışan kişilerin yaptığı yanlış ve kasıtlı bilgilendirmelerin bir sonucudur.

Bu durum, kamuoyunu da gereksiz şekilde meşgul etmekte ve endişeye sevk etmektedir. Bilgilerin doğruluğunu teyit etmede başarısız olan, bunu umursamayan ve yanlışları tekrarlamayı sürdüren kişiler tarafından yanlış bilgilerin yayılması sorumsuzluktur.

Açıklamanın devamında maden sahasındaki depolama tesisinin dünya standartlarında olduğu anlatıldı, şirketin madene bugüne kadar 1.25 milyar dolar yatırım yaptığı ve istihdam yarattığı belirtildi, spor, tarım, eğitim ve sağlığa 1.6 milyar dolarlık bütçe ayrıldığı ileri sürüldü.

Gündem