Anayasa değişikliği teklifi raftan iniyor; AKP’nin iki aşamalı planı var

Anayasa değişikliği teklifi raftan iniyor; AKP’nin iki aşamalı planı var
Yerel seçimlerden önce başörtüsü düzenlemesini Meclis’e getirmeyi planlayan AKP ve MHP’nin bir sonraki hedefinin ise muhalefeti “yeni anayasa” masasına oturtmak olduğu belirtiliyor.

Seçimler öncesinde TBMM Genel Kurulu’na getirilmeyen anayasa değişikliği teklifinin raftan indirilmeye hazırlandığı belirtildi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, geçen dönem muhalefetin destek vermemesi üzerine komisyon aşaması tamamlanıp genel kurulda görüşülemeyen teklifin Meclis’in yeni yasama yılının başlayacağı Ekim ayından sonra yeniden TBMM’ye sunulması planlanıyor.

AKP ve MHP’nin seçimler öncesi Meclis’e sunduğu iki maddelik anayasa değişikliği, başörtüsüne anayasal güvencenin yanı sıra aileyi “kadın ve erkeğin evlenmesi” ile kurulabileceğini hükme bağlıyor.

AKP’de anayasa değişikliği için iki aşamalı plan yapılıyor.

İlk aşamada başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliğinin Ekim ayından sonra Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor.

Komisyon aşaması tamamlanan iki maddelik anayasa değişikliği, Meclis’in seçimlerle yenilenmesi nedeniyle kadük olmuştu. AKP ve MHP’nin, başörtüsü ve aileye ilişkin bu teklifi, yeni ittifak ortaklarının da imzasıyla yeniden Meclis’e sunması bekleniyor.

AKP ve MHP’nin anayasa değişikliği hedefinin ikinci aşamasını ise “yeni sivil anayasa” hedefi oluşturuyor. Bunun için ise 2012’de uygulanan siyasi partilerin eşit temsille yer aldığı “anayasa uzlaşma komisyonu” gibi bir uzlaşma zemini arayışının gündeme gelebileceği belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Politika