Anayasa hukukçuları değerlendirdi: Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş istifa etmeden seçim propagandası yürütebilir mi?

Anayasa hukukçuları değerlendirdi: Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş istifa etmeden seçim propagandası yürütebilir mi?
Doç. Dr. Tolga Şirin ve Prof. Dr. Levent Köker'e göre, İmamoğlu ve Yavaş belediye başkanlığı görevlerinden istifa etmeden seçim kampanyası yürütebilir.

Altılı Masa’dan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etmeyerek ayrılan İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı yardımcıları adayı olmalarını istedi.

Altılı Masa’nın gündeminde olan bu teklif, çeşitli soruları da beraberinde getirdi.

euronews’den Dilek Gül’ün haberine göre, anayasa hukukçuları Doç. Dr. Tolga Şirin ve Prof. Dr. Levent Köker, İmamoğlu ve Yavaş'ın istifa etmeden seçim kampanyası yürütüp yürütemeyeceğini değerlendirdi.

"Anayasa’da Cumhurbaşkanı yardımcısı adaylığı diye bir kurum yok" diyen Doç. Dr. Tolga Şirin, şöyle devam etti:

"Anayasa ve mevzuat bunu düzenlemiş değil. Bir veya birden çok kişinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını söylemek, yani böyle bir taahhütte bulunmak her adayın fiili olanağıdır.”

Siyasi partilerin ya da adayların 'şu veya bu kişileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapacağım' diyebileceğini belirten Doç. Dr. Şirin, şu görüşleri dile getirdi:

"Hatta ittifaklar, bunu kendi aralarında bir protokole de bağlayabilirler. Kazandıktan sonra bu taahhütlerine uyup uymamaları siyasi etik meselesidir. Halka böyle taahhütler verdikten sonra aksini yapmak, hukuki sorumluluk getirmese de siyasi sorumluluğu beraberinde getirir. Belediye başkanlarının istifa etmesine gerek yoktur. Her aday, belediye başkanlarını veya diğer başka kişileri Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayacağını söyleyerek seçim kampanyası yürütebilir."

"Belediye başkanlarının istifa etmelerine gerek yoktur"

Anayasa Hukuku Profesörü Levent Köker de Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı hem de Belediye Başkanı olmaları önünde bir engel olmadığını söyledi.

Köker, “Belediye başkanlarının neler yapabileceği neler yapamayacağı konusunda yasa açık. Örneğin parti yöneticisi veya denetçisi olamıyorlar. Ancak cumhurbaşkanı yardımcısı olmalarının önünde bir engel yok” dedi.

Yardımcılıklarını atama yetkisinin Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanının elinde olduğunu kaydeden Köker, burada bir sayı sınırlamasının da olmadığına, Cumhurbaşkanının ister 2, isterse 12 cumhurbaşkanı yardımcısı atayabileceğine dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Gündem