Anayasa hukukçusundan muhalefete 'anayasa teklifi' çağrısı
AKP anayasa teklifinin 'başörtüsüne anayasal güvence getirdiğini' ve 'evlilik birliğini tanımladığını' ifade ediyor. Çok sayıda STK ise yasayı ayrımcı buluyor.
Anayasa Komisyonu, teklif üzerindeki ilk görüşmesini 19 Ocak'ta yaptı. Görüşmeye CHP ve İYİ Partililer de katıldı. İkinci toplantı bugün.
Kısa Dalga yazarı Mehveş Evin'e konuşan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Ece Göztepe, 'CHP ve İYİ Parti’nin grup kararı alarak oylamaya katılmayarak hukuksuzluğa dahil olmayabileceğini' ifade etti.
Profesör şöyle devam etti: “Anayasa’nın 83'üncü maddesinde 'Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda grup kararı alınamaz' deniyor. Ancak siyasi partiler açısından açıkça yasak olmayan her konuda grup kararı alınabilir. Genel kurulda sorun, gizli oylama yapılması. Kabine giremeyeceğinize göre sizin parti olarak hükmünüz bitiyor milletvekillerinin üzerinde. Bu nedenle ‘oturuma katılmama’ kararı en doğrusu.”
CHP ve İYİP: Yol yakınken masayı devirin!
Prof. Göztepe’ye göre, muhalefetin komisyon görüşmelerine girmesi, başlı başına ilkesel bir sorun: “Muhalefet teklif metniyle gidince iktidar ‘Ben uzlaşarak çözdürttüm’ diye oylamaya katılmaya zorlayacak. Bu, kendi ayağını çifte bağlamaktır.”
Profesör, "Peki İYİ Parti ile CHP’nin önergesi bu tehlikeyi ortadan kaldırmıyor mu? 'Dini inancı sebebiyle' ifadesinin çıkarılması" sorusuna şu yanıtı verdi: “Anayasa’nın 17’nci maddesi, kişinin maddi manevi özgürlüğünü geliştirme hakkıyla ilgilidir - kılık kıyafet de bunun parçası. Herhangi bir şekilde kıyafeti norm haline getirdiğinizde devlet dairesinde girerken nasıl bir kıyafetle gidileceği sorunu yine çıkacak. Mesela devlet dairesine askılı bluzla bir kadın giremeyebilir... Muhalefetin masaya oturmama opsiyonu var.” (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.