Anayasa Mahkemesi iddianame kararını yarın verecek, HDP yol haritası hazırlıyor

Anayasa Mahkemesi iddianame kararını yarın verecek, HDP yol haritası hazırlıyor
HDP PM ve MYK’da 'kapatma iddianamesi' masaya yatırıldı. 'Yeni parti', 'fesih' önerileri de ele alındı, öncelik 'HDP fikri ve örgütlülüğünün yaşatılması, HDP'nin sonuna kadar savunulması' oldu.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı HDP’nin kapatılması iddianamesi hakkındaki kararı yarın verecek. İddianamenin kabul edilmesi durumunda kapatma davası ile ilgili takvim işlemeye başlayacak. HDP cephesinde ise, yetkili organlar toplanarak olası senaryoları masaya yatırdı ve yol haritasını hazırladı.

Gazeteduvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya'nın haberine göre, HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianame partinin en üst karar organları Parti Meclisi ve MYK’da ele alındı. Edinilen bilgiye göre, kapatma davasının kabul edilmesi durumunda partinin önceliği öncelik "HDP fikriyatı ve örgütlülüğünün kurumsal düzeyde korunması ve savunulması" olacak.

“HDP’yi kapattırmayacağız” bakış açısıyla yürütülecek çalışmalar kapsamında AYM’deki yargı süreciyle ilgili de kapsamlı bir teknik çalışma yapılacak. Partinin Hukuk Komisyonu yeni isimlerle güçlendirilirken Türkiye’de önde gelen anayasa hukukçuları ile de toplantılar yapılarak fikir ve önerileri alınacak.

Dava açılıp “Kapatma” ile sonuçlanırsa çok sayıda kişi siyaset yasağı ile karşı karşıya kalabilir. İddianameye göre mevcut HDP’li 55 milletvekilinden 44’ü hakkında siyaset yasağı isteniyor. Bu milletvekillerinin hepsine siyaset yasağının getirilmesi durumunda, söz konusu vekiller bağımsız milletvekili durumuna düşerken bir başka partiye de geçiş yapamayacak. Bu durumda siyaset yasağı getirilmeyen 11 milletvekili de bir başka partiye geçiş yapıp, seçime girme yeterliliği için gereken 20 kişiden oluşan grubu oluşturamayacak.  Bu nedenle toplantılarda seçime girme yeterliliğinin sağlanması için 41 ilde örgütlülüğünü sağlamış ve seçimden 6 ay önce büyük kongresini yapmış bir parti için hazırlıkların yapılması gerektiğine de dikkat çekildi.

HDP’li yöneticiler partinin bileşeni olan siyasi partilerin örgütlülük şartını yerine getirebileceğine dikkat çekerken program ve tüzük açısından ise sıkıntılara dikkat çekti. "HDP fikriyatını oluşturan programın yaşatılması" gerektiğine vurgu yapılırken, kapatma durumunda yeni bir parti kurulmasının da seçenekler arasında olacağı ifade edildi.





Gündem