Anayasa Mahkemesi’nden polisler lehine karar

Anayasa Mahkemesi’nden polisler lehine karar
Anayasa Mahkemesi, polislerin eğitim dönemini, emeklilik yönünden borçlanabilmeleri için emniyet sınıfında çalışıyor olma şartını iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, emniyet mensuplarının eğitim döneminde geçen süreyi sigortalılıkta geçen süre saydırarak bu süreyi “borçlanabilmeleri” için halen aktif görevde olma şartını iptal etti. Mahkeme, “astsubaylar için böyle bir şart yok, bu nedenle çalışıyor olma şartı getirilmesi eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.

Yüksek Mahkeme’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararına dayanak olan süreç şöyle işledi:

Daha önce emniyet mensubu olarak çalışan bir kişi, polis olmadan önce, bu nedenle aldığı eğitim sürecini borçlanabilmek için SGK’ya başvurdu. SGK, kişinin halen aktif görevde olmadığını, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici maddesine göre, polislik için geçen eğitim süresi için borçlanabilmenin şartının “emniyet sınıfında halen çalışıyor olmak” olduğunu belirterek kişinin “borçlanma” talebini reddetti.

Bu kişi, SGK’nın işleminin iptali için idare mahkemesine dava açtı. Davaya bakan Ankara 7. İdare Mahkemesi, polislik için geçen eğitim süresinin borçlanılabilmesi için halen Emniyet teşkilatında aktif olarak çalışıyor olma zorunluluğunu içeren düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi: Astsubaylar için “çalışıyor olmak” şartı yoksa…

Anayasa Mahkemesi Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici maddesindeki borçlanma için “Emniyet teşkilatında çalışıyor olma” şartını içeren düzenlemeyi iptal etti.

Yüksek Mahkeme, Anayasa’daki eşiklik ilkesinin “eşitler arasındaki eşitlik” anlamına geldiğini, aynı durumdaki kişilere farklı uygulama yapılamayacağını belirtti. Mahkeme, polislerle astsubayların aynı durumda olan iki kesim olduğuna işaret ettiği kararında özetle şu görüşe yer verdi:

“Astsubayların astsubaylık için gerekli eğitim süresini borçlanabilmeleri için halen bu görevi aktif olarak sürdürüyor olmaları gibi bir şart yokken bu şartın emniyet mensupları için getirilmiş olması eşitlik ilkesine aykırıdır.”

Yüksek Mahkeme’nin kararına göre örneğin polislik mesleğinden ayrılıp başka bir işte çalışmaya başlamış bir kişi, polislik için aldığı eğitim dönemini borçlanarak sigortalılık süresinden saydırabilecek. (Kısa Dalga)

Gündem