Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu: Erdoğan, seçimler Haziran 2023'te yapılırsa aday olamayacağını biliyor

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu: Erdoğan, seçimler Haziran 2023'te yapılırsa aday olamayacağını biliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıklaması sonrası "Üçüncü kez aday olabilir mi, olamaz mı?" sorusu yeniden gündeme geldi. CHP Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Erdoğan'ın adaylığının hukuki temelini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Haziran 2023'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin adayının kendisi olacağını açıklaması, "Üçüncü kez aday olabilir mi, olamaz mı" tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, "Kendisi de mutlaka 2023’ün 18 Haziran’ın da seçimlerin yapılması durumunda, aday olamayacağını biliyor" dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Rabia Azra Sözcü'ye konuşan Kaboğlu, Erdoğan’ın tekrar aday olmasının hukuki temelini şöyle yorumladı: "Cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olabilir ancak bu durum bir anayasal koşulun siyaseten yerine getirilmesine bağlıdır. TBMM 360 vekilin oyu ile seçimlerin yenilenmesine, öne alınmasına karar verirse, o durumda cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olabilir. Cumhurbaşkanı anayasayı bilmez diyemeyeceğimize göre, anayasanın güvencesi sayıldığına göre kendisi de mutlaka 2023’ün 18 Haziran’ın da seçimlerin yapılması durumunda, aday olamayacağını biliyor."

'BÜTÜN ANAYASA HÜKÜMLERİ HERKES İÇİN ÜSTÜN VE BAĞLAYICIDIR'

Erdoğan’ın seçimleri kendisinin yenilemek istemesi olasılığına da değinen Kaboğlu, şöyle konuştu:

“Bunu şu şekilde değerlendiriyorlar; 2007’de anayasa değişikliği yapıldı ama 2017’de rejim değişikliği yapıldı. O nedenle artık 2007’de konmuş olan bu kural, 2017’de yapılan rejim değişikliği sonrası geçerli değil. Öyle olunca, Erdoğan’ın 2014’te yapılan seçimde yaptığı görev kabul edilmez. 2018’de ilk kez adaylığını koymuş ve şu an da birinci dönemini sürdürmektedir. Böyle olunca anayasada en fazla iki kez dendiği için pekala 2023 seçimlerinde de aday olabilir görüşü var. Bu görüş neden geçerli değil? Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Madde 101 fıkra 2. Bu kural 2007’de getirildi. Bu kuralın devamlılığı anayasanın 11. maddesinden kaynaklanıyor. Bu maddeye göre, bütün anayasa hükümleri herkes için üstün ve bağlayıcıdır. O zaman da bağlayıcıydı şimdi de bağlayıcıdır. Bu kural süreklidir. 2017’de anayasa değişti ama bu kural değişmedi.”

'ERKEN SEÇİM DÜŞÜK İHTİMAL'

Erken seçimi ihtimal dahilinde görmediğini belirten Kaboğlu, “Erdoğan’ın çıkışı bir erken seçim sinyali olarak düşünülebilir. Ancak bunun 2023 yılı içerisinde olacağı konuşulabilir. Çünkü şu an yapılan bütün hazırlıklar 3600 ek gösterge ve diğer iyileştirmeler hep 1 Ocak 2023 itibarıyla öngörülüyor. Bu nedenle bu ihtimalin az olduğunu söylemeliyim” dedi.

Gündem