Ankara kulislerinde gündem: Altılı masa hangi durumda çoklu aday çıkarır?

Ankara kulislerinde gündem: Altılı masa hangi durumda çoklu aday çıkarır?
Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olması halinde seçimin “ilk turda” kaybedileceği yorumları yapılan İYİ Parti’de ise “çoklu aday” seçeneğinin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK üyelerine hakaret suçundan verilen 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak kararı siyaset gündemini hareketlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, partisinin grup toplantısında ağırlamıştı. İmamoğlu’yla ilişkisini, “baba-oğul gibi” diye tanımladı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, Ankara kulislerinde olan biteni özetle şöyle aktardı:

"Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olması halinde seçimin “ilk turda” kaybedileceği yorumları yapılan İYİ Parti’de ise “çoklu aday” seçeneğinin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

* Kimi yorumculara göre Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısına daveti, İmamoğlu’nun adaylığını gündeme getireceği savunulan Akşener’e karşı bir “ön alma”. Bir anlamda İmamoğlu’nu “aday gösterip göstermeme konusunda partisi karar verir” mesajı vermeye dönük. CHP yönetimi ise bu yorumları dayanaksız buluyor.

* CHP kurmaylarına göre, İmamoğlu’da bu davetten son derece memnundu ve “Böyle bir ailenin evladı olmak beni çok gururlandı” sözleriyle Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti.

İmamoğlu neden kürsüye çıkmadı?


* İmamoğlu’nun grup toplantısına katılmasına karşın, “kürsüden konuşma yapmaması” özellikle sosyal medyada eleştiri konusu oldu, hatta “konuşmasına izin verilmediği” iddiaları ortaya atıldı. Engin Özkoç ise davet planlaması yapılırken, zaten böyle bir konuşma programlanmadığını, İmamoğlu’nun da böyle bir hazırlığı olmadığını söyledi.

* İYİ Parti’de Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’nu davet etmesi ve sahiplenmesi “olağan” görülüyor. Ancak İYİ Partililer, Kılıçdaroğlu’nun “Partiler iç işlerine karışmamalı” sözlerine tepkili: Aday meselesi, neden partilerin içişleri olsun. Herkes o masada görüşünü söyleyecek, biz de ‘kazanacak aday, diyoruz.

Çoklu aday nasıl olacak?

Birçok İYİ Partiliye göre Kılıçdaroğlu, “kazanacak aday” olarak görülmüyor.

İmamoğlu, hakkındaki yargı kararı nedeniyle “riskli” hale gelse de CHP’nin belediye başkanlarının adaylığına tümüyle sırt çevirmesi doğru bulunmuyor. Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olması halinde Erdoğan’a karşı “ilk turda kaybedeceği” endişesini dile getiren bir parti yöneticisine göre, Kılıçdaroğlu, adaylıkta ısrar ederse, iş “çoklu adaya” dönebilir: “Biz ortak aday için sonuna kadar çabamızı sürdüreceğiz. Ama Kılıçdaroğlu ısrar ederse, çoklu adaya gidilebilir. Her parti kendi adayını çıkarırsa, tabanlar kendi adayı üzerinde konsolide olacağı için seçim ikinci tura kalır. İkinci tura hangi aday çıkarsa, partiler kafasında soru işareti kalmayacağı için, en fazla oyu alan muhalefet partisinin adayını destekler.”

Politika