Ankara Tenis Kulübü için tarihi oylama: Bilirkişi korunmalı dedi, Bakanlık yıkım için arazi ve 15 milyon teklif etti

Ankara Tenis Kulübü için tarihi oylama: Bilirkişi korunmalı dedi, Bakanlık yıkım için arazi ve 15 milyon teklif etti
Cumhuriyetin miraslarından olan 1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954 yılında inşa edilen binası yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Gençlik ve Spor Bakanlığı, bunun için kulübe Gölbaşı’nda bir arazi ve 15 milyon liralık bir teklifte bulundu.

ESRA TOKAT


1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954 yılında inşa edilen binası yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Gençlik ve Spor Bakanlığı, bunun için kulübe Gölbaşı’nda bir arazi ve 15 milyon liralık bir teklifte bulundu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise kulübün korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kurulun tescil talebini reddetmesi üzerine bu kararı yargıya taşımıştı. Dava dosyasına giren bilirkişi raporunda “Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir” denilmişti.

2018 yılında Ankara’da bulunan Hipodrom ve 19 Mayıs Stadyumu’nun yıkılmasının ardından şimdi de yerleşke içerisinde bulunan Ankara Tenis Kulübü yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. 1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü, 1954 yılında 19 Mayıs Stadyumu içerisinde yapılan modern mimarinin özgün binalarından olan Ankara Tenis Kulübü Binası’nda çalışmalarını bugüne kadar devam ettirdi.

“Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir”

Haziran ayında Ankara Tenis Kulübü’nün binayı boşaltması istendi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise binanın kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Talep reddedildi. Mimarlar, bunun üzerine ret kararını yargıya taşıdı. Mahkeme, bilirkişi heyeti tayin etti. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, “Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir” denildi.

“Tesis için maddi destek önermek gayri ahlaki bir tutumdur”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kısa Dalga'ya yaptığı açıklamada, "Ankara Tenis Kulübü’nün 15 Ocak’ta Genel Kurulu gerçekleşecek. İnternet sitelerinde Ankara Tensi Kulübü İktisadi İşletmesinin 2023 gelirleri arasında reklam ve sponsorluk gelirlerinde 15 milyon TL gelir görünüyor, gider kaleminde de inşaat gideri olarak 15 milyon TL yer almakta. Buradan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verdiği teklifi çek edebiliyoruz. Ankara Tenis Kulübü bir kültürel mirastır, satılık değildir” bilgisini paylaştı.

Konuya dair "Ankara Tenis Kulübü Cumhuriyet'in modern mimarlık eserlerinden birisidir, İtalyan mimar Paolo Vietti Violi'nin tasarımı olan 19 Mayıs Stadyumu'nu yıktılar, hemen yanında özgün mimarlığı ile kültür varlığı potansiyel olan Ankara Tenis Kulübü'nü binadan çıkartarak yıkmak için yer gösterme ve tesis için maddi destek önermek, gayri ahlaki bir tutumdur. Cumhuriyet değerleri ve kentsel hafızamız, anılarımız satılık değildir. Ankara Tenis Kulübü bu teklifi kabul eder oradan ayrılırsa, Ankara Tenis Kulübü bir gecede yıkılır. İller Bankası binası nasıl yıkıldıysa onun gibi. Tescil edilmesi için açtığımız davada bilirkişi raporu lehimize geldi” dedi.

“3-5 aylık ömrü kalan bakanlığın teklifini reddedin” çağrısı

Candan kulüp üyelerine ise “Yapının tescil edilmesi sürecinde 15 Ocak'ta gerçekleşecek Ankara Tenis Kulübü Genel Kurulunda üyelerine çağrımız, 3-5 aylık ömrü kalan bakanlığın teklifini reddetmeleri ve binlerce tenisçinin yetişmesine mekan olan, anılar biriktiren Ankara Tenis Kulübü'nün yıkılmasına ortak olmamalarıdır” çağrısında bulundu.

Yarın Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yapacak olan Ankara Tenis Kulübü’nde konuşulacak gündemlerden birisi de bu olacak.

Özel Haber