Ankara tiyatro festivali başlıyor: 'Celile' oyunuyla açılış yapacak

Ankara tiyatro festivali başlıyor: 'Celile' oyunuyla açılış yapacak
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 25. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, Kadıköy Halk Tiyatrosu’nun 18 Kasım’da Yılmaz Güney Sahnesi’nde oynayacağı “Celile” oyunuyla açılış yapacak.

Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, bu yıl 18-28 Kasım arasında Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak. TAKSAV’ın bu yıl 25’incisini düzenlediği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’ne ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“SİVİL TOPLUM KURUMLARININ SANATA DESTEK VERMELERİ, BU TÜR ORGANİZASYONLARI DESTEKLEMELERİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ”

“Bugün toplumların yaşam anlayışını oluşturan, onların hangi kültürel kalıplar içerisinde yaşayacağını ve nasıl hareket edeceklerini belirleyen şey, içselleştirebildikleri kültürleridir. Sanat, bu kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur. Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu, çağdaş bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelerin önünü kapamakta; yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu anlamda kopukluğun yaşanmaması için özellikle sivil toplum kurumlarının sanata destek vermeleri, bu tür organizasyonları desteklemeleri gerektiğini düşünmekteyiz.

Uluslararası düzeyde gerçekleşen Ankara Tiyatro Festivali, dünyanın birçok ülkesinden katılan tiyatro topluluklarının yanı sıra ülkemizden de her yıl üniversite topluluklarından özel tiyatrolara, şehir tiyatrolarından amatör tiyatrolara tiyatronun tüm renklerinden oluşan bir katılımla gerçekleşmektedir.

“FESTİVALİMİZİN AMACI, TOPLUMLA TİYATRO SANATI ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEK”

Festivalimizin amacını, tiyatro sanatını tanıtmak ve sevdirmek, var olan özel ve amatör tiyatro topluluklarını desteklemek ve motive etmek, seminer ve atölye çalışmaları ile tiyatro sanatındaki üretim kalitesini artırmak, alternatif tiyatro anlayışını tanıtmak ve korumak, toplumla tiyatro sanatı arasındaki bağı güçlendirmek olarak tanımlayabiliriz. Edindiğimiz bu amaçlar doğrultusunda 1996 yılından bu yana özel ve amatör tiyatro topluluklarının oyunlarını sahnelere taşımak, kucak dolusu emekle hazırlanan oyunlarla seyirci arasında köprü olabilmek amacıyla başlayan serüvenimiz, pandemi sebebiyle vermek zorunda kaldığımız 2 yılın ardından devam ediyor.

“FESTİVAL ONUR ÖDÜLÜ TİYATRO SANATÇISI METİN COŞKUN’A TAKDİM EDİLECEK”

TAKSAV olarak düzenlediğimiz Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin bu yıl 25’incisini gerçekleştireceğimizi paylaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Yeniden birlikle olmanın heyecanını yaşayacağımız için büyük bir sabırsızlık içindeyiz. ‘Yaşanılabilir Bir Dünya İçin Sanat’ serüvenimize 18-28 Kasım 2022 tarihleri arasında devam ediyoruz.

18 Kasım 2022 Cuma günü Yılmaz Güney Sahnesi’nde Kadıköy Halk Tiyatrosu’nun oynayacağı ‘Celile’ oyunuyla açılışımızı gerçekleştiriyoruz. Açılış töreninde onur ödülü ve emek ödülü de sahiplerine sunulacak. Festival Onur Ödülü tiyatro sanatçısı Metin Coşkun’a, Emek Ödülü ise tiyatro eleştirmeni ve festivalimizin Danışma Kurulu üyeliğini de yapan Prof. Filiz Elmas’a takdim edilecek.

Festival programına erişim için ankaratiyatrofestivali.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Biletlere biletinial.com sayfasından ulaşabilirsiniz.” (ANKA)

Kültür Sanat