Ankara'da 25 Kasım eylemi: 5 kadın gözaltına alındı

Ankara'da 25 Kasım eylemi: 5 kadın gözaltına alındı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Ankara'da kadınlar, “Erkek ve devlet şiddetine itaat yok, isyan var” sloganıyla sokağa çıktı. Basın açıklaması yapılırken 5 kadın gözaltına alındı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'nde Ankaralı kadınlar Sakarya Caddesi’nde toplandı. Yoğun güvenlik önlemi alınan meydana, kadınlar polis aramasının ardından girdi.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar "Erkek ve devlet şiddetine itaat yok, isyan var" dedi.

“Direne direne kazanacağız”, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz", "Kadınlar savaş istemiyor”, “Kadınları değil katilleri yargıla” sloganları eşliğinde eyleme başlayan kadınlar, “Nafaka hakkıma dokunma”, “İranlı kadınlar yalnız değildir”, “Şiddetinize boyun eğmeyeceğiz”, “Boşanmayı değil, şiddeti engelle”, “Aile değil kadınız” pankartları taşıdı.

"Şebnem hoca isyanımızdır"

Kadınlar, ayrıca erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini okuyarak, ‘isyan’ diye haykırdı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına da tepki gösteren kadınlar, “Şebnem hoca isyanımızdır” sloganları attı.

İranlı kadınların mücadelesine selam gönderen platform üyeleri, ana pankartlarının polis tarafından alana alınmadığını ifade ederek tepki gösterdi. Yapılan müzakere sonucu üzerinde "Erkek ve devlet şiddetine itaat yok, isyan var" yazılı pankart içeriye alındı.

Pankartın alana alınmasıyla Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan basın açıklamasında, “Biz kadınlar, 'erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var!' demek için bugün de sokaklarına çıktık" denildi. Ankara Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Aileye hapsedilmeyi reddediyoruz"

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde; AKP-MHP ittifakının, kadın mücadelesinin kazanımlarını hedef alan politikalarıyla mücadele ediyoruz. Kadına yönelik şiddeti önleme yükümlülüğü olan devlet; kadınlara yönelik işkenceye varan özel savaş uygulamalarıyla, cezasızlık politikasıyla, erkek yargı mekanizmasıyla, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarını hedef alan hukuksuz uygulamalarıyla şiddetin bizzat faili durumunda. Geçtiğimiz 25 Kasım'dan bu yana 376 kadın erkek şiddetiyle katledildi. Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri her geçen gün artarken, bu ölümlere ilişkin etkin soruşturma yürütülmüyor, cinayetlerin üstü kapatılmaya çalışılıyor.

Kadını aileden ibaret görenler; boşanmaları zorlaştırıp, Aile İrşad Büroları eliyle kadınları susmaya zorluyorlar. Aileye hapsedilmeyi reddediyoruz! Bizler aile değil kadınız! Anayasa değişikliği ile kadınların özgürlüğünü diline dolayanlar, kadınların nafaka hakkına dâhi göz koyuyorlar. “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” diyen Erdoğan’ın izinden gidenler, kadına yönelik şiddetin nedeni olarak yine kadınları gösterdi.

"Savaş ve nefret politikalarına karşı itaat yok, isyan var demek için sokaklardayız"

Kadınlar hâlâ eşit işe eşit ücret alamıyor, iktidar ise hâlâ Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi olan ILO 190’ı imzalamıyor. Eşitliğe inanmayanlara, emek düşmanlarına karşı itaat yok isyan var demek için sokaklardayız! Açıklanan 2023 bütçesinde sadece savaş ve güvenlik harcamalarına ayrılan pay 2022 bütçesini ikiye katlıyor. Diyanete 7 ayrı bakanlıktan daha fazla bütçe veriliyor. Savaş ve nefret politikalarına karşı itaat yok, isyan var demek için sokaklardayız. Eşit ve adil bir dünya kurana kadar, var gücümüzle haykırmaya devam ediyoruz; erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var!"

Basın açıklaması devam ederken alana yanlarında getirdikleri döviz ile girmeye çalışan 5 kadın gözaltına alındı.

Kadın