Ankara'da Can Atalay için eylem: Biz saraydan, iktidarlardan, patronlardan büyüğüz

Ankara'da Can Atalay için eylem: Biz saraydan, iktidarlardan, patronlardan büyüğüz
Türkiye İşçi Partisi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini Ankara'da protesto etti.

Gezi Davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği, hakkındaki Yargıtay kararının bugün TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla düşürüldü. TİP Ankara İl Örgütü, bu akşam Sakarya Caddesi'nde Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki göstererek eylem düzenledi. TİP'in protestosuna muhalefet partileri ve sol örgütler de destek verdi.

'Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz'

Açıklamada, "Sanılmasın ki yılacağız, pes edeceğiz. Biz bugün yeniden başlıyoruz. Buradan bu hukuksuz kararın alınmasında en ufak bir payı olanlara, kararın altında imzası olanlara sesleniyoruz. Bu ülkenin tarihinin en aydınlık sayfalarından biri olan Gezi direnişini kirletebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ölüme mahkum ettiğiniz Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz" denildi.

'Can Atalay, Hatay halkına kavuşacak'

TİP'in açıklamasını okuyan Ankara İl Sekreteri Ece Duru, şunları söyledi:

"Bugün TBMM, Yargıtay eliyle gerçekleştirilen bu darbe girişiminin bir ortağı haline gelmiştir. AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ve tüm yargı kurumlarını bağladığı yönündeki anayasa hükmü önce Yargıtay tarafından ardından da TBMM tarafından fiilen de yürürlükten kaldırılmıştır. Türkiye'de artık bir anayasanın bulunmadığı, anayasal güvencelerin ortadan kaldırıldığı TBMM tarafından tescillenmiştir. Sanılmasın ki yılacağız, pes edeceğiz. Biz bugün yeniden başlıyoruz. Buradan bu hukuksuz kararın alınmasında en ufak bir payı olanlara, kararın altında imzası olanlara sesleniyoruz. Bu ülkenin tarihinin en aydınlık sayfalarından biri olan Gezi direnişini kirletebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ölüme mahkum ettiğiniz Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz. Biz saraydan, iktidarlardan, patronlardan büyüğüz. Bu yüzden bir kez daha yan yana gelmek, yeniden mücadele etmek zorundayız. Can Atalay, er ya da geç esir tutulduğu o dört duvar arasından çıkacak ve Hatay halkına kavuşacak."

'Mücadeleye, dayanışmaya devam edeceğiz'

Eyleme destek veren CHP adına açıklama yapan CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol da "Hukuka, vicdana sığmayan bu kararın arkasına kimse saklanamaz. Anayasa’yı tahrip etmeye devam eden, ülkedeki birliğimizi, huzurumuzu tahrip eden saray iktidarına er geç dur diyeceğiz. Bu Anayasa’ya, bu hukuka kendileri ihtiyaç duyacaklar ve ihtiyaç duydukları gün biz onlara karşı adil olacağız. Hukukun, adaletin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu o gün bir kere daha yüzlerine haykıracağız. Can Atalay aramızda olana kadar; bu haksız, hukuksuz düzen son bulana kadar mücadeleye, dayanışmaya devam edeceğiz" dedi.

'MHP ve AKP çoğunluğu bir onursuz karara imza attı'

Eyleme katılan DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, şunları söyledi:

"TBMM'nin çoğunluğunu işgal eden ve saray talimatıyla hareket eden MHP ve AKP çoğunluğu bir onursuz karara imza attı. Bütün engellemelerimize rağmen maalesef bu kararı okudular ve Can Atalay'ın vekilliğini düşürdüler ama burada iş bitmedi. Bu Meclis'ten bu tür yasalar geçti ama Ömer Gergerlioğlu gibiler Meclis'e geldi. Bugünkü yapılanlar aslında Can'la beraber bu ülkenin anayasasının canına okumak anlamına gelen bir sonuç çıkarttı ve arkadaşlarımızın dediği gibi anayasasızlık haliyle Meclis'in kararıyla karşı karşıya kaldık. Saray bir intikam davası peşindedir. Kobani duruşmasından hareketle şimdi de Gezi davasını düşmanlık kararı haline getirmeye çalışıyor ve her iki davadaki arkadaşlarımızı bir düşman hukukuyla yargılamaya ve yargısız infaz etmeye çalışıyorlar."

'Bu ülkede korkacağımız tek şey var: Bu alçaklığa diz çökmek'

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

"Şu an hukuktan hak, adalet, vicdan, liyakati çıkardığınızda elinizde ne kalıyorsa Türkiye yargısı odur. Tam da bu nedenle AKP'nin kurduğu bu düzene karşı 7 Haziran 2015 seçiminin hemen ardından gayriresmi olarak başlayan, "Allah'ın lütfu" olarak görülen 15 Temmuz kalkışmasından sonra da resmi olarak adı konulan anayasasızlık halinin, hukuksuzluk rejiminin yargı eliyle tüm kamuoyuna ilan edildiği bir süreçtir bu. Bu ülkede korkacağımız tek şey var: Bu alçaklığa diz çökmek, bu çeteye teslim olmak. Bunlardan başka korkacak hiçbir şeyimiz yok." (ANKA)

Gündem