Ankara'da liste mesaisi kulisleri hareketlendirdi: MHP, AKP listelerinden adaylığa neden itiraz etti?

Ankara'da liste mesaisi kulisleri hareketlendirdi: MHP, AKP listelerinden adaylığa neden itiraz etti?
Siyasi partilerde bir yandan aday listelerini belirlemek için yoğun çalışma yürütülürken, ittifak yapan partiler arasında da “ortak liste” trafiği sürüyor.

YSK'nın açıkladığı seçim takvimine göre siyasi partiler milletvekili aday listelerini Pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edecek. Siyasi partilerde bir yandan aday listelerini belirlemek için yoğun çalışma yürütülürken, ittifak yapan partiler arasında da “ortak liste” trafiği sürüyor. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, liste mesaisinin yoğun olarak devam ettiğini Ankara'da siyaset kulislerinde konuşuları aktardı.

Millet ittifakı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi (SP)ve Demokrat Parti’den (DP) oluşan Millet İttifakı’nda ortak liste konusunda parti heyetleri arasında yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldı. Ortak liste konusunda son karar liderlere bırakıldı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, Saadet Partisi’nin (SP) DEVA ve Gelecek Partisi’yle birlikte SP çatısı altında “ittifak içinde ittifak” formülünde DEVA’nın itirazı nedeniyle uzlaşma sağlanamadı.

Ancak üç parti, muhafazakar seçmenin yoğun olduğu bazı seçim çevrelerinde, ortak liste dahil, seçim işbirliğine kapıları açık tutuyor.

Demokrat Parti hariç ittifakta yer alan diğer siyasi partilerde eğilim özellikle büyük şehirlerde, kendi listeleriyle seçime gitme yönünde. DP’ye ise CHP listelerinden en fazla 2 milletvekilliği verilmesi öngörülüyor.

Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bazı illerde kendi ismiyle seçime girmenin yanı sıra, CHP’den “seçilebilir” yerlerden kontenjan istiyor. Ancak, partiler arasında yürütülen görüşmelerde, bu partilere ayrılacak kontenjan üzerinde henüz uzlaşma sağlanamadı.

CHP’de ağırlıklı görüş, 4 partiye toplam 20 dolayında milletvekili verme yönünde. Kulislere yansıyan bilgilere göre İYİ Parti; Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray, Tunceli, Gümüşhane, Bayburt’un da aralarında yer aldığı 9 -10 dolayındaki ilde CHP ile ortak listeye “Evet” dedi.

İYİ Parti ittifak içinde yer alan diğer siyasi partilere ise kapıları kapattı.

Cumhur ittifakı


Cumhur İttifakı’nın iki büyük partisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve MHP’nin bazı yerlerde ortak listeyle seçime gireceği ve hatta iki partinin bu konuda görüşmeler yürüttüğü kulislere yansımıştı. İttifak içinde yer alan siyasi partilerin aday listelerini son gün olan Pazar günü YSK’ya teslim etmeleri beklenirken, MHP yönetimi kesin aday listelerini Perşembe günü YSK’ya teslim edeceğini duyurdu.

MHP’nin bu tutumu, “ortak liste” tartışmasını tamamen kapatma hamlesi olarak yorumlandı. Parti kaynakları ise geçen seçimlerde de listelerin diğer partilerden bir gün önce YSK’ya sunulduğuna işaret ediyorlar.

MHP kulislerinde kendi listesiyle seçme girme kararının nedeni olarak, ittifakta yer alan BBP, YRP gibi küçük partilerin kendi isim ve logolarıyla seçime girebilirken, ittifakın ikinci partisi olarak başka bir partinin çatısı altında seçime girilmesine parti tabanından tepki geleceği endişesinin etkili olduğu belirtiliyor.

MHP’nin yanı sıra BBP ve YRP de 81 ilde kendi listeleriyle seçime gideceklerini açıklamıştı. Kulislerde kontenjan adaylar listesinde uzlaşılması halinde, Hür Deva Partisi (HÜDA PAR) gibi BBP’nin de AKP çatısı altında seçime girmesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Ortak liste konusuna mesafeli olan MHP ile AKP’nin ise küçük oylarla milletvekili kaybedilebileceği görülen bazı illerde, “ortak adayı destekleme” konusunda işbirliği yapılabileceği” ifade ediliyor.

Politika