Anket: Seçim güvenliğinden kaygı duymayanların oranı sadece yüzde 21.5

Anket: Seçim güvenliğinden kaygı duymayanların oranı sadece yüzde 21.5
Aksoy Araştırma'nın anketine göre, Türkiye'de seçmenlerin büyük çoğunluğu seçim güvenliğinden endişe duyuyor. Kaygısı olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 21,5'te kaldı. Üstelik bu yanıtı verenlerin neredeyse tamamı AKP’li ve MHP’li seçmenler.

Aksoy Araştırma Şirketi sahibi Ertan Aksoy, muhalefetin gündeme taşıdığı seçim güvenliği konusunu değerlendirdi. Muhalif partilere oy veren seçmenin bu endişeyi görece daha fazla taşıdığını belirten Aksoy, "Henüz geçen hafta yaptığımız ölçüme göre seçim güvenliği konusunda kaygısı olmadığını belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 21,5" dedi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Aksoy, seçim güvenliği endişesine dair verileri şöyle anlattı:

"Bu kaygı seçmende halihazırda vardı. Geçtiğimiz aylarda seçim kanununda yapılan değişiklik, özellikle sandık güvenliği ile simgeleşmiş bir isim olan Canan Kaftancıoğlu’nun siyasi yasaklı hale getirilmesi mevcut kaygıyı daha da büyüttü.

Henüz geçen hafta yaptığımız ölçüme göre seçim güvenliği konusunda kaygısı olmadığını belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 21,5. Üstelik bu yanıtı verenlerin neredeyse tamamını AKP’li ve MHP’li seçmen oluşturuyor. Kaygı duyduğunu belirtenlerin oranı CHP seçmeninde yüzde 81,3, HDP seçmeninde yüzde 87 ve İYİ Parti seçmeninde yüzde 88 düzeyinde. Yani muhalif partilere oy veren seçmen görece daha fazla bu kaygıyı taşıyor."

KARARSIZ SEÇMENLER NE DURUMDA?

Aksoy, yaptıkları son ankette kararsız seçmenin durumunu da şöyle anlattı:

"Son ölçümde bu oran yüzde 12,8. Seçimsiz her dönemde benzer bir oran ile karşılaşıyoruz. Burada daha açıklayıcı olan oy geçişkenliği konusu. Bunu anlamak için sorduğumuz sorulardan biri de partiniz seçime girmese hangi partiye oy verirsiniz sorusu.

Yanıtlara baktığımızda partisi seçime girmese AKP’ye oy verecek seçmenin yüzde 4,2’de kaldığını görüyoruz. Bu 4,2’nin de neredeyse tamamı MHP’den geliyor. Şimdilik AKP’ye oy geçişi neredeyse durdu. Seçmenin asla oy vermem dediği partilerde ilk sırada HDP son sırada ise CHP geliyor."

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Gündem