Anket Sonucu: Ekonomik şartlar ve Gara, AKP’nin oylarını düşürdü

Anket Sonucu: Ekonomik şartlar ve Gara, AKP’nin oylarını düşürdü
AREA Araştırma şirketi tarafından 7 büyükşehirde gerçekleştirilen Şubat ayı anketine göre, zorlu mevsim koşulları dolayısıyla ağırlaşan ekonomik şartlar ve Gara operasyonu sonrasında yaşanan tartışmaların AKP’nin oy oranını yüzde 36.1’e düşürdü.

Şubat ayında AREA Araştırma Şirketi tarafından İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Samsun, Malatya ve Gaziantep’te gerçekleştirilen “Türkiye siyasi gündem araştırması”na göre, zorlu mevsim koşulları dolayısıyla ağırlaşan ekonomik şartlar ve Gara operasyonu sonrasında yaşanan tartışmalar, AKP’nin oy oranını yüzde 36.1’e düşürdü. Ankete katılanların yüzde 70’i Türkiye’nin en önemli sorununun “ekonomi” ve “işsizlik” olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini başarısız bulanların oranı ise yüzde 51.4.

18- 24 Şubat 2021 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2.000 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada, seçim olması durumunda, AKP’nin oy oranı yüzde 36.1, CHP’nin oy oranı yüzde 24.1, İYİ Parti’nin oy oranı 14, HDP’nin oy oranı yüzde 10.1, MHP’nin oy oranı ise yüzde 10 çıktı.

  • Araştırmaya göre Şubat ayı gündeminde, iç ve dış siyasetteki gelişmelerin yanı sıra, Gara’daki  operasyonu, ülke ekonomisi ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylar öne çıktı.
  • Geçen seçimde AKP’ye oy verenlerin bugün yüzde 58.6’si ekonomiyi başarılı buluyor.
  • “Ekonomi” ve “işsizlik” %70,1 ile Türkiye’nin en önemli sorunu . “Eğitim sistemi / eğitimsizlik” (%6,2) üçüncü sırada.
  • Hükümetin genel performansı ve ekonomi politikası “başarısız”, terörle mücadelesi “başarılı”(%50,3) bulunuyor.
  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi “başarısız”(%51,4) bulunurken seçmenin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e (%56,9) desteği artarak devam ediyor.
  • Gara operasyonu sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan sert tartışmalar CHP oylarında önceki aya oranla yükselişe sebep oldu. (%24,1).
  • İYİ Parti %14,0 oy oranı ile yükseliş trendini sürdürüyor.
  • İttifaklar açısından değerlendirildiğinde; Cumhur İttifakı (AK Parti- MHP) (%46,1), Millet İttifakı (CHP- İYİ Parti)(%38,1) seviyesinde, HDP ve Diğer Partilerin toplamı ise (%15,6) şeklinde.
  • Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanması sonrasında gelişen olaylarla ilgili protestolar “haklı”(%50,9) görülüyor.
  • Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya “ihtiyacı olduğu” yönünde kanaat bildirilenlerin oranı % 52.1

Araştırma