Anketlerde görünmeyen kalabalık: Ayvalık’ta bir ekran yıldızı

Anketlerde görünmeyen kalabalık: Ayvalık’ta bir ekran yıldızı
Türkiye İşçi Partisi seçimin en çok konuşulacak hareketi olmaya aday. Anketlerde oy oranları yüzde bir ve küsuratıyla ifade edilse de, sokakta çok daha fazlası olup bitiyor. Ayvalık’ta düzenlediği mitingde iki üç bin kişilik kalabalık da bunu gösterdi...

CENGİZ ERDİNÇ


TİP’in Ayvalık’ta yaptığı mitinge partinin İzmir 2. bölge adayı İrfan Değirmenci damga vurdu. Televizyonların başarılı anchormeni inanmış bir politikacının etkili kelimeleriyle insanlara seslendi
Türkiye İşçi Partisi seçimin en çok konuşulacak hareketi olmaya aday. Anketlerde oy oranları yüzde bir ve küsuratıyla ifade edilse de, sokakta çok daha fazlası olup bitiyor. Ayvalık’ta düzenlediği mitingde iki üç bin kişilik kalabalık da bunu gösterdi.


Geçen hafta Ayvalık’ın küçük bir Boşnak kraliyeti sayılabilecek Küçükköy’de Erkan Baş yaptığı konuşmada da aynı ipuçları vardı. “Birlikte yapacağız, bir partiye değil kendinize oy verin” diyen Erkan Baş’ın samimi hitabeti ve eşitlikçi dili, gençlerin kadınların ağırlıkta olduğu kalabalığı etkiledi. Baş konuşmasından sonra kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen tek bir kişiyi bile geri çevirmedi abartısız yüzlerce kişiyle poz verdi.

whatsapp-image-2023-05-11-at-19-33-21.jpeg


50 bin oya sahip Ayvalık, Balıkesir’de CHP’nin 24 bin oyla en yüksek oy aldığı üçüncü ilçe. Olaylar Balıkesir ölçeğinde düşünüldüğünde 900 binden fazla seçmen, meclise dokuz milletvekili gönderecek. Balıkesir’in bir önemi de (araştırmacıların yalancısıyım) Türkiye’deki değişimi yansıtması.
2018 yılında bu koltukların beşi AKP, üçü CHP biri de İYİ Parti’ye gitti. Şimdi ise CHP’nin 4 AKP’nin 4, İyi Parti’nin 1 milletvekili çıkarması bekleniyor. Millet İttifakı’nın tek listeyle girmesi bir milletvekilini daha AKP’den kopartabilir, benzer biçimde Yeşil Sol Parti’nin 46 bin civarındaki oyu da TİP’le birlikte yine o bir milletvekilini alabilirdi. Anketlerde bin civarında da gözükse, CHP’nin örgütü pek de hoşnut etmeyen listesi nedeniyle bütün Körfez’de TİP’e önemli bir oy kayması mümkün.
Ayvalık meydana dönersek mitinge doğrudan katılanların da, çevreden gelip konuşmalara kulak kabartanların da “bir bakıp çıkalım” diye düşünen meraklılardan fazlası vardı. CHP’nin Balıkesir’de aldığı oyların yüzde 10’una yakınını çıkardığı Ayvalık’ta miting yapmadığını, sadece “Bakan olacak” gözüyle bakılan Ahmet Akın’ın meydanda konuşma yaptığını hatırlamakta yarar var. TİP’in mitingi bu kalabalığın en az iki katıydı.

whatsapp-image-2023-05-11-at-19-33-23.jpeg


Miting Ayvalık'ta uzun süre görev yapmış bir öğretmenin oğlu olan, gazeteci Hakan Gülseven’in sert ve etkili konuşmasıyla başladı. Gülseven sözlerini “Yayın bütün Ayvalık'a, bütün Körfeze, Türkiye İşçi Partisi geliyor” diye tamamladı. TİP Balıkesir adayları Oyuncu Serhat Süha Özcan ve Müge Okur’un konuşmalarını günün beklenen ismi İzmir 2. Bölge 1. Sıra adayı İrfan Değirmenci izledi.
TİP’e yöneltilen “medyatik siyaset” eleştirisinin belki en belirgin ismi Değirmenci, sadece ekran yıldızı olmadığını, inanmış bir politikacının kelimeleriyle birkaç dakika içinde gösterdi. “Suç işlediler, canımızı yaktılar, yargılandıklarını göreceğiz” derken boyun damarlarını şişiren öfkesi, “Kocaman beyaz bir sayfa açılacak, o beyaz sayfada büyük harflerle özgürlük yazacak, eşitlik yazacak” dediğinde dolu dolu olan gözleriyle samimiyetini herkese yaydı.

whatsapp-image-2023-05-11-at-19-33-23-1.jpeg


TİP’in alacağı oy matematik hesaplardan öte böyle bir noktada önem taşıyor. Klasik politikanın oy deposu olarak gördüğü sıradan insanlar, eşitlikçi bir dilden kulaklarında yankılanan yoksulluğu, eşitliği, hak ve adaleti konuşmaya başlıyorlar. Mitingin bitişinden çok sonra, alanı çevreleyen kafelerde TİP milletvekillerinin ne işe yarayacağı, parlamentoyu nasıl etkileyecekleri tartışılıyordu.
Bu tartışmanın Ege’nin köylerinden, İzmir’in gettolarına, emekli şehirlilerden, doğma büyüme Ege’li genç işsizlere, derme çatma sanayi sitelerine, küçük fabrikalara, atölyelere, taze zeytin kokusunun, halis zeytin yağının ardında yok sayılan emeğin sitemine, marinaları işgal eden devasa zengin yatları yüzünden her fırtınada tekneleri parçalanan balıkçıların öfkesine, meraları imara açılan, nehirlerine ağır metaller boca edilen köylülerin çaresizliğine yayılması, politikanın geleceğine dair umutları artırıyor.
Yeşil Sol Parti’nin geçen seçimlerde Balıkesir’de aldığı 48 bin oyu da bu eşitlikçi politikanın hanesine yazmak gerek.
“Körfezi”, Kaz Dağları eteklerinden Madra’ya uzanan Kuzey Ege’yi düşünürsek, Sabahattin Ali’nin bir asır önce hikayelerini anlattığı insanlar, şimdi kendi öykülerini konuşmaya başlıyor.
Bunu anketlerde oran olarak ifade etmek pek mümkün değil.

Politika