Antalya, Adana, Hatay... Küresel ısınmada felaket filmleri gerçek oluyor: Sıcaktan sokakta düşüp ölenler olacak

Antalya, Adana, Hatay... Küresel ısınmada felaket filmleri gerçek oluyor: Sıcaktan sokakta düşüp ölenler olacak
Prof. Kurnaz'a göre küresel ısınmanın etkisiyle Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkeler en riskli yerler arasında. Türkiye nispeten iyi durumda ama böyle giderse 50 yıl sonra Antalya, Adana ve Hatay gibi illerde sıcaklık kaynaklı ölümler yaşanacak.

Günlerdir devam eden küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklığı rekorları ardı ardına kırılıyor ve 3 - 6 Temmuz tarihleri arasındaki dönem "en sıcak hafta" olarak tarihe geçti.

Dünya genelinde ortalama sıcaklık 16.6 derece olması gereken seviyeyi aşarak 17 dereceyi geçti ve 5 Temmuz'da 17.23 dereceye kadar yükseldi.

Indapendent Türkçe'ye konuşan Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, en yüksek sıcaklıkların 15 Ağustos'a kadar devam edeceğini ve Türkiye'deki bazı bölgelerde sıcaklıkların 50 dereceyi aşabileceğini belirtti.

Kurnaz, bu denli yüksek sıcaklık artışını endişe verici bir durum olarak nitelendirerek, gelecek yılın daha da kötü olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Okyanus akıntılarıyla ilişkili olarak sıcaklıkların arttığına dikkat çeken Kurnaz, Pasifik'teki La Nina'dan El Nino'ya geçişin etkisiyle okyanus sularının ısınacağı uyarısını yaptı.

Prof. Dr. Kurnaz'a göre, küresel ısınma özellikle Güney Amerika, Afrika kıyıları, İspanya, Birleşik Krallık, Hindistan, Bangladeş ve Avustralya gibi ülkeleri Türkiye'den daha hızlı etkileyecek. Ancak, sıcaklık artışının bu hızla devam etmesi durumunda Güney Asya ülkelerinde yaşam koşullarının zorlaşabileceği ve yüz binlerce kişinin sıcaklık ve nemden kaynaklı olarak hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu.

Filmlerdeki gibi yolda yürürken düşüp ölenler olacak

Kurnaz, "Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinde 50 derecenin üstündeki sıcaklığın tropik nemle birleşmesi, yüz binlerce kişinin ölümüne neden olabilir. Tıpkı filmlerdeki gibi yolda yürürken düşüp ölenleri görebiliriz" dedi.

Türkiye'de de yaz mevsimi geç başlamış olsa da kavurucu sıcaklar hissediliyor. Şırnak Cizre'de 49.1 dereceyle rekor sıcaklık kaydedildi. Güneydoğu Anadolu'daki bazı şehirlerde ise 50 derecenin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. Neyse ki, nemin düşük olması ve halkın sıcak havaya alışkın olması sayesinde ölümcül etkilerin istisnai durumlar dışında görülmediği belirtildi.

Ancak Prof. Dr. Kurnaz, gelecekte farklı bir tablonun ortaya çıkabileceğini ve 50 yıl sonra Antalya, Adana, Hatay gibi kentlerde sıcaklık kaynaklı ölümlerin yaşanabileceğini düşünüyor.

Son yıllarda iklim mültecilerinin sayısının arttığına dikkat çeken Birleşmiş Milletler, iklim değişikliği nedeniyle milyonlarca kişinin ülke değiştirebileceği uyarısında bulundu. Kurnaz, Cezayir'de 39.6 dereceyle en düşük sıcaklık rekorunun kırıldığını ve daha iyi yaşam koşulları arayışında olan yaklaşık 2 milyar insanın gelecekte iklim mültecisi olabileceği uyarısını yaptı.

Göç yolları üzerinde bulunan Türkiye'nin büyük bir göç dalgasıyla karşılaşma riski olduğunu belirten Kurnaz, gelecekte bir gün sınıra 30 milyon kişinin yığılabileceği uyarısında bulundu.

Sıcaklıktaki artışın temel nedeni olarak kömür, petrol ve doğal gaz kullanımını gösteren Kurnaz, tarım sektöründeki olumsuz etkilerin arttığını ve kuraklık nedeniyle su ihtiyacının arttığını, rekoltenin ise düştüğünü belirtti. Doğru tarım yöntemleri, onarıcı tarım ve doğru sulama tekniklerinin uygulanmasının çıkış yolunu oluşturduğunu ifade etti.

Artan sıcaklık, klima ve vantilatör kullanımının artmasıyla birlikte elektrik tüketimini de yükseltti. Türkiye'nin en yüksek enerji talebinin temmuz ayının son haftasında gerçekleşeceğine dikkat çeken Kurnaz, enerji kesintilerini önlemek için önlemler alınması çağrısı yaptı. (Kısa Dalga)

Gündem