Antibiyotik direncinde çığır açan ekibe prestijli ödül

Antibiyotik direncinde çığır açan ekibe prestijli ödül
İngiltere'de prestijli Longitude Ödülü, İsveç'te bir antimikrobiyal direnç testini geliştiren ekibe verildi. Bilim insanı Özden Baltekin de ekipte yer alıyor

Kısa Dalga - İsveç'te bir antimikrobiyal direnç testini geliştiren ekip, İngiltere'de 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude (Boylam) Ödülü'nün sahibi oldu. BBC Türkçe'nin haberine göre test, idrar yolu enfeksiyonlarında, enfeksiyonun bakteri kaynaklı mı olduğunu tespit ediyor ve bakteriye karşı uygulanması gereken doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Böylelikle yanlış ya da gereksiz antibiyotik kullanımı önleniyor.

Mevcut geleneksel yöntemlerle sonuçlar yaklaşık 3 günde çıkanken, bu testle 45 dakikada sonuç alınıyor.

Test, antibiyotik direncine karşı "çığır açıcı nitelikte" görülüyor. 17 kişilik jüri, ödülü kazananı 250'den fazla başvuru arasından seçti.

Gereksiz antibiyotik kullanımı azalacak

Testin mucitlerinden girişimci Özden Baltekin, bu konudaki çalışmalarına doktora yapmak üzere gittiği İsveç'in Uppsala Üniversitesi'nde başlamıştı. Baltekin, geliştirdikleri testle "Birincisi gereksiz antibiyotik kullanımını azaltıyoruz, ikincisi de hangi antibiyotiği kullanmamız gerektiğini çok kısa sürede görebiliyoruz" diyor. Testin piyasa haklarını elinde tutan Sysmex Astrego şirketi, testi Nisan ayında Avrupa'da bazı ülkelerde kullanıma sunduğunu, İngiltere'de de çalışmaların sürdüğünü açıkladı. (Dış Haberler)

Teknoloji