Avrupa Parlamentosu'ndan Gergerlioğlu kararına tepki: "Türkiye'yi uluslararası sözleşmelere uymaya çağırıyoruz"

Avrupa Parlamentosu'ndan Gergerlioğlu kararına tepki: "Türkiye'yi uluslararası sözleşmelere uymaya çağırıyoruz"
TBMM’de Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye konusundaki iki önemli ismi kararı kınarken, Türkiye'yi kendi Anayasa'sındaki değerlere uymaya çağırdı.





TBMM’de Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye konusundaki iki önemli ismi kararı kınarken, Türkiye'yi kendi Anayasa'sındaki değerlere uymaya çağırdı. 

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve TBMM-AP Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş-Başkanı Sergey Lagodinsky, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini ortak bir bildiriyle kınadı ve Türkiye'ye Anayasa’sını anımsattı:

“Türk yetkilileri, Anayasası ile aynı çizgide olduğunu savundukları değerlere, Avrupa standartlarına bağlılıklarına ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uymaya çağırıyoruz.”

Yapılanlar, söylenenlerden önemlidir

Parlamenterler, kısa süre önce açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı'nı da anımsattıkları bildirileri şöyle:

“Cumhurbaşkanı’nın insanlık onuru, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü merkezine alan İnsan Hakları Eylem Planını sunmasından sadece iki hafta sonra, Gergerlioğlu’nun Parlamento’dan azledilmesi, gerçekliğin sancılı bir kontrolüdür. Yapılanlar, söylenenden daha önemlidir ve özellikle de bu konuda, herhangi bir yasal reform vaadinden ve AB’ye yönelik iyi niyet söylemlerinden daha yüksek sesle çıkmaktadır."

Güven zedelendi

Gergerlioğlu’nun, bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklanacak olmasının ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu belirten parlamenterler ortak açıklamalarında, “Bu adım, Türkiye’nin parlamenter demokrasisine güveni daha da zedelemiştir” dedi.   

Bildiride, Gergerlioğlu’nun ateşli bir insan hakları savunucusu olduğu ve “asılsız gerekçelerle, keyfi şekilde mahkum ve hapsedilmiş kişilerin sesini duyurduğu” belirtildi. "Hedef alınması ve yargılanması tesadüf değil" diyen iki parlamenter, Gergerlioğlu ile dayanışmalarını vurgularken demokrasi isteyen sivil toplum kuruluşları ve Türk vatandaşlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

(ANKA)

 

Gündem