AP'den kürtaj hakkı için ABD'ye uyarı: Yasal ve güvenli kürtaja erişim muhafaza edilmeli

AP'den kürtaj hakkı için ABD'ye uyarı: Yasal ve güvenli kürtaja erişim muhafaza edilmeli
Avrupa Parlamentosu, ABD'de Yüksek Mahkeme'nin federal kürtaj hakkını feshetme planlarına karşı sert eleştiriler içeren bir kararı ezici çoğunlukla kabul etti. Kararda, ABD'de kürtaj hakkının kaldırılmasının tüm dünyayı etkileyeceği vurgulandı.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı federal bir hak olmaktan çıkarma hazırlığına tepkiler sürerken, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) küresel kürtaj hakkının korunmasını savunan bir karar ezici çoğunlukla kabul edildi. Kararda ABD'ye ve yasakların sürdüğü Avrupa Birliği üyesi ülkelere "yasal ve güvenli kürtaj hakkının muhafaza edilmesi" çağrısı yapıldı.

AP'nin bugünkü oturumunda oylamaya sunulan "Kürtaj Hakkına Karşı Küresel tehditlerle Mücadele" başlıklı karar, 364 lehte oyla kabul edildi. 154 vekil 'hayır' oyu verirken, 37'si de çekimser kaldı.

BIDEN'A ÇAĞRI

AP vekilleri, ABD'de kürtajın federal çapta anayasal bir hak sayılmasını garanti eden ve "Roe v. Wade kararı" olarak bilinen 1973 tarihli yasanın geri çevrilmemesi için çağrıda bulunuldu. ABD Başkanı Joe Biden'dan kürtaja güvenli ve yasal erişimi sürdürmesini talep eden AP, başta Teksas olmak üzere kürtajı fiilen yasaklayan Amerikan eyaletlerine de kadın hakları konusunda uluslararası yasalara uyma çağrısı yaptı.

'YOKSUL KADINLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR'

Kararda, kürtaj hakkının yasaklanmasının ve kısıtlanmasının özellikle yoksul kadınları orantısız biçimde etkilediği vurgulandı. Mali veya lojistik engeller nedeniyle komşu ülkeler veya eyaletlerdeki kliniklere gidemeyen kadınların, yaşadıkları yerlerdeki yasaklar nedeniyle güvenli olmayan koşullarda hayatlarını tehlikeye atma riskinin bulunduğu belirtildi.

'ABD'DE ALINACAK KARAR TÜM DÜNYAYI ETKİLER'

AP vekilleri, ABD'de kürtaj hakkından geri adım atılmasının dünya çapında kadın hakları açısından gerilemeye yol açacağı uyarısında da bulundu. Parlamentoda kabul edilen metinde, Roe v. Wade kararının geri alınması halinde, halk sağlığı programları konusunda Amerikan yardımlarına muhtaç olan ülkelerde de kürtaj hakkına bağlılığın geri alınabileceği belirtildi. AP vekilleri, ABD'nin küresel çapta cinsel sağlık ve haklar konusundaki fonlarını kesmesi halinde Brüksel'in devreye girmesi için de çağrıda bulundu.

Kararda ayrıca, kürtaj hakkının engellendiği veya kısıtlandığı ülkelere de eleştiriler yer aldı. Bu ülkelerin isimlerine yer verilmemekle beraber, AB üyelerinin kürtajı tamamen yasal hale getirmesi çağrısı yapıldı. (Kısa Dalga)

Dünya