Apple'ın 2024 piyasa değeri, Türkiye bütçesinin 14 katı

Apple'ın 2024 piyasa değeri, Türkiye bütçesinin 14 katı
Apple'ın piyasa değeri yakın zamanda 3 trilyon doları aşmıştı. Şirket 2023 yılında geçen yıla göre daha düşük gelir elde etse de analistler firmanın geleceği hakkında iyimser. Öyle ki, piyasa değeri anlamındaki beklenti hacmi Türkiye'nin 2024 bütçesinin katbekat üzerinde...

Yılın son çeyreğinde iyi rakamlar bekleyen firma, gelecek sene Apple Vision Pro ile karma gerçekli pazarına girecek olması ve diğer bazı idari sebeplerle 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşabilir.

Bu yıl için TBMM'de önerilen 2024 Türkiye bütçesi ise, yaklaşık olarak 290 milyar dolar. Apple'ın yaratması muhtemel hacim Türkiye bütçesinin yaklaşık olarak 14 katına denk geliyor.

230 milyon iPhone hedefi

Donanımhaber'in derlediği raporlara göre; iPhone satışlarında ise yavaşlama beklentisi bulunmuyor.

Wedbush analistleri, Apple'ın 2024 yılında 220-230 milyon telefon satış rakamına ulaşacağını tahmin ediyor. Yatırımcılar da tatil sezonunda iPhone 15 satışlarının güçlü olacağı beklentisinde.

Ancak Apple, Çin'de Huawei'nin yeniden yükselişiyle kendisini zorlu bir rekabetin içerisinde bulabilir. Wedbush yine de bölgede 100 milyon telefon sevkiyatına ulaşabilecek bir pazar olduğunu belirtiyor.

Tek başına hizmetler bölümünün 1.5 ile 1.6 trilyon dolar değere sahip olduğu ifade ediliyor. Apple'ın finansal sonuçlarına bakıldığında önceki çeyreğe göre artan tek bölümün hizmetler kategorisi olduğu görülüyor.

Tabi şirketin değerine ilişkin tahminler mevcut gidişata bakılarak yapıldığı için şirketin aynı momentumu sürdürememe ihtimali olduğunu da hatırlatmak da fayda var. (Kısa Dalga)

Teknoloji