Arabistan'da oynanacak Süper Kupa maçına saatler kala 'Atatürk' krizi

Arabistan'da oynanacak Süper Kupa maçına saatler kala 'Atatürk' krizi
Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bu akşam oynanacak olan Süper Kupa maçı öncesi 'İstiklal Marşı' ve 'Atatürk pankartı' krizi yaşandı. Konuyla ilgili TFF ve Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar'dan peş peşe açıklamalar geldi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz' dedi.

Ancak TFF'nin açıklamasından hemen sonra Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, 'Fenerbahçe maça çıkmayacak' dedi.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanacak olan 2023 Turkcell Süper Kupa maçı öncesi Mustafa Kemal Atatürk'ün pankartı ve tişörtlerine izin verilmemesi üzerine kriz yaşandı.

Suudi yetkililer izin vermeyince, Fenerbahçe ve Galatasaray'dan tepki gösterdi

Ajansspor'un yer verdiği bilgilere göre; Suudi yetkililer, yapılan sözleşmede yer almasına rağmen Süper Kupa maçı öncesi Atatürk posterine, 'Yurta Sulh, Cihanda Sulh' pankartına, Atatürk tişörtlerine ve İstiklal Marşı'nın okunmasına izin vermediler.

Fenerbahçe ve Galatasaray, İstiklal Marşı ve Atatürk pankartları ile tişörtlerine izin verilmemesi durumunda maça çıkmayacaklarını TFF'ye iletti.

TFF'den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır. Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz."

Ancak TFF'nin açıklamasında Süper Kupa maçı öncesinde İstiklal Marşı'nın okunacağını belirtilirken, krize sebep olan Atatürk pankartları ve tişörtlerinin yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir bilgi yer almadı.

Uğur Dündar: Ali Koç ve yöneticiler 'o halde maça çıkmayız' demişler

TFF'nin açıklaması sonrası Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, TELE1'e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Dündar'ın açıklamaları:

"Fenerbahçe milli mücadeleyle, Atatürk ile özdeş olmuş, Cumhuriyetin değerlerini içselleştirmiş adeta Cumhuriyetin son kalesi olarak ün salmış ve haklı bir üne kavuşmuş olan spor kulübünden öte Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütüdür. Fenerbahçe bugünkü karşılaşmanın ısınması için futbolcularımız göğüslerinde Atatürk portresi olduğu 100. yıl için üretilmiş tişörtlerle çıkacaktı ve maç öncesinde de bir yanında büyük önderimiz Atatürk’ün portresinin olduğu diğer yanda da şanlı bayrağımızın bulunduğu ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ pankartıyla sahada yer alacaklardı. Bizim şu ana kadar edindiğimiz bilgiye göre, Suudi Arabistan tarafı hem bu tişörtlerle maç öncesi ısınmaya çıkmaya hem de bu pankartı taşımalarına izin vermemiş. Ali Koç ve yönetici arkadaşlarımız da o halde biz de sahaya çıkmayız demişler. Durum bu.

"Gerekirse takım sahadan çekilir"

"Fenerbahçe ve Galatasaray önce Almanya’da oynanmasını istedi. Ancak Almanya Güvenlik gerekçesiyle kabul etmedi. Suudi Arabistan’da da uluslar arası turnuvalara ağırlık verdiği için federasyonun da önerisiyle bu kabul edilmiş. Ancak Fenerbahçe’nin Atatürk’e karşı hassasiyeti ortadayken Cumhuriyet değerlerine bağlılığı tartışılmazken bu maç nerede olursa olsun o ruhu o topraklara taşırlar. TFF Suudi Arabistan yetkilileriyle temas halindeler. Ama biz buna izin veremeyiz. Gerekirse takım sahadan çekilir. Kendi topraklarımızda Atatürk portresi ve pankartımızla maça çıkarız.”

"İstiklâl Marşımız okunacak ve karşılaşma öyle başlayacak"

Dündar daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise karşılaşmanın İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlanacağını belirterek, "Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa Finali için Kulübümüzün ve Galatasaray'ın ortak duruşları ve TFF'nin girişimi sonucu maç öncesindeki seromonide İstiklâl Marşımız okunacak ve karşılaşma öyle başlayacak." ifadelerini kullandı.

Süper Kupa finali ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Ziraat Türkiye Kupası'nda geçen sezon kupayı müzesine götüren Fenerbahçe, Süper Lig'in şampiyonu Galatasaray'la bugün Suudi Arabistan'da karşılaşacak

Al-Awwal Park'ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) saat 20.45'te oynanacak müsabakayı hakem Abdulkadir Bitigen yönetecek. Bitigen'in yardımcılıklarını Erdem Bayık ve Mustafa Savranlar yapacak. Karşılaşmanın VAR koltuğunda Emre Malok oturacak. Maç, ATV ekranlarından canlı yayınlanacak. (Kısa Dalga)

Spor