Araç alımında engel oranının yüzde 40’a düşürülmesi için kanun teklifi

Araç alımında engel oranının yüzde 40’a düşürülmesi için kanun teklifi
Mevcut kanuna göre, engel oranı yüzde 90 olan yurttaşlara sıfır araç alımında vergi muafiyeti uygulanıyor.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, engelli vatandaşların araç alımlarında uygulanan engellilik oranının yüzde 40’a indirilmesini öngören kanun teklifi sundu.

Gergerlioğlu, kanun teklifinin gerekçesinde, kanuna göre fiziksel ya da ruhsal olarak vücut fonksiyonlarının yüzde 40 ve üzerini kaybetmiş kişilerin engelli kabul edildiğini hatırlattı.

Türkiye’de 2 milyon 511 bin 950 engelli bulunduğunu ve engellilerin sosyal ve ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşandığını kaydeden Gergerlioğlu, “Bu sorunların çözümü noktasında ne yazık ki kalıcı ve etkin çözümler bulunamamaktadır” dedi.

"Engelli yurttaşlar ulaşımda sorun yaşıyor"

Engel oranı yüzde 90 olan yurttaşlara sıfır araç alımında vergi muafiyeti sağlandığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Özellikle yüzde 40 ve üzeri fiziksel engelli yurttaşlar ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik durumu sınırda kalmış yurttaşlar da ne yazık ki bu hakkı elde edebilmek için sağlık kurumlarında perişan olmaktadır” dedi.

Gergerlioğlu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifine göre, engellilerin araç alımında uygulanan engellilik oranı yüzde 90’dan yüzde 40’a indiriliyor. Ayrıca araç alım üst sınırındaki ücretin de 1 milyon TL’ye çıkarılması öngörülüyor. (Kısa Dalga)

Gündem