Araştırma: 10 çocuktan altısı her gün makarna veya ekmek yiyor, düzenli et yiyen sayısı çok az

Araştırma: 10 çocuktan altısı her gün makarna veya ekmek yiyor, düzenli et yiyen sayısı çok az
Araştırmaya göre her 10 çocuktan altısı her gün ekmek veya makarna yerken, yalnızca biri her gün kırmızı veya beyaz et yiyebiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı çocuk araştırması sonuçlarını bugün yayınladı.

Araştırma kapsamında 10 Ekim - 16 Aralık 2022 tarihlerinde 17 yaş altı 14 bin 705 çocukla ilgili bilgi derlendi.

Örnek hane olarak 17 yaş altı en az bir çocuk bulunan 9 bin 10 hane belirlendi. Bu hanelerde yaşayan 14 bin 705 çocukla ilgili bilgiler ailelerinden alındı.

Üç çocuktan birinin odası var

Araştırmadan öne çıkan bulgular şöyle:

* Kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34. Kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı yüzde 29,4, iki veya daha fazla hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı ise yüzde 36,6 oldu.

Yüzde 30'u günlük olarak diş fırçalamıyor

* Günde en az bir kez diş fırçaladığı belirtilen 3 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 66,5 oldu.

* Günde bir kez diş fırçaladığı belirtilen 3 - 17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 36,7'yke erkek çocukların oranı yüzde 34,1.

* Haftada en az bir kez banyo yaptığı belirtilen 3 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 99,9 iken haftada en az iki kez banyo yaptığı belirtilen çocukların oranı yüzde 88,9 oldu.

* Son bir hafta içinde en az bir gün, günde en az bir saat yapılan sportif faaliyetler incelendiğinde, 4 - 17 yaş grubundaki çocukların yüzde 14,1’inin yürüyüş, koşu yaptığı, yüzde 7,6’sının futbol oynadığı, yüzde 4’ünün bisiklet sürdüğü, yüzde 1,8’inin voleybol oynadığı, yüzde 1,5’inin basketbol oynadığı, yüzde 5,8’inin ise diğer sportif faaliyetleri yaptığı anlaşıldı.

* Görmede zorluk yaşadığı belirtilen 5 - 17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 1, duymada zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 0,2, yürümede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının yüzde 1,1, kendi özbakımını yapmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının ise yüzde 0,9 olduğu belirlendi.

* Her gün kaygı yaşadığı belirtilen 5 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,3 iken her gün depresyonda hissettiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı ise yüzde 4,7 olarak gerçekleşti.

Çoğunun ders baskısı yok

* Okul derslerinin baskısı altında olduğunu hisseden 6 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 13,4 oldu. Bu baskıyı hisseden erkek çocuklarının oranı yüzde 12,7 iken, kız çocukların oranı yüzde 14,1 olarak belirlendi.

* Çocukların okul derslerinin baskısı altında hissetme oranının yüzde 14,3 ile en yüksek 15 - 17 yaş grubunda olduğu görüldü.

* Ebeveynlerinin ayda en az bir kez ödevlerine yardım ettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 54,8 oldu.

* Ebeveynleri ile birlikte ayda en az bir kez okul durumları hakkında konuştukları belirtilen 6 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 89,7.

Çocuklar makarna ve ekmek yiyor

* Peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 57,8 oldu.

* Anneleri tarafından ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 62,4 iken, meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50,5, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33 oldu.

* Et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 12,7 ve fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 10,9 oldu.

* Şeker veya çikolata gibi tatlıları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 32,6, cips ve kraker gibi atıştırmalıkları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 21,4, kola veya şeker içeren diğer alkolsüz içecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti.

Eğitim artınca sağlık beslenme de artıyor

* Bir okul bitirmemiş annelerin, temel bakım verenlerin çocuklarından her gün meyve tüketenlerin oranı yüzde 30,6 iken yükseköğretim mezunu olanların çocuklarında bu oranın yüzde 70,3 olduğu görüldü.

* Bir okul bitirmemiş annelerin, temel bakım verenlerin çocuklarından her gün sebze tüketenlerin oranı yüzde 26,5 iken yükseköğretim mezunu olanların çocuklarında bu oranın yüzde 44,6 olduğu görüldü.

* Son 12 ayda sinema ve/ veya tiyatroya gittiği belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 39,1 olduğu görüldü.

100 çocuktan 14'ü zorbalığa uğruyor

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından zorbalığa maruz kaldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 13,8 oldu.

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından bazı şeylerin kasıtlı olarak dışında bırakıldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,2 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından alay edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,7 oldu.

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından hakkında kötü söylentilerin yayılmasına maruz kaldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,8 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından vurulmaya veya itilmeye maruz kaldığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,4 oldu.

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından eşyalarının alındığı veya eşyalarına zarar verildiği belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 3,4 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından tehdit edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

* İşlevsel zorluğu olan çocukların diğer çocuklar tarafından daha fazla zorbalığa uğradığı görüldü. İşlevsel zorluğu olan çocuklarda zorbalığa uğrama oranı yüzde 27,2 iken işlevsel zorluğu olmayan çocuklarda bu oran yüzde 11,6 oldu.

* Son bir hafta içerisinde en az bir ev işi yaptığı belirtilen 5 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 52,5 oldu. Son bir hafta içerisinde en az bir ev işi yaptığı belirtilen 5- 17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 55,2 iken aynı yaş grubundaki erkek çocukların oranı ise yüzde 49,9 olarak gerçekleşti.

* Ebeveynlerinin kendilerini önemsediğini gösterdiklerini belirten 13- 17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 92,8, ebeveynlerinin onlara ihtiyaç duydukları kadar yardım ettiğini belirten çocukların oranının yüzde 91,6, ebeveynlerinin, sorunlarını ve endişelerini anlamaya çalıştıklarını belirten çocukların oranının ise yüzde 87 olduğu görüldü.

Mutluluk seviyeleri ne durumda?

* Tüm yaşantılarında kendini mutlu hissettiğini belirten 13 - 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 69,1 iken kendini orta seviyede mutlu hisseden aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 27,6, kendini mutsuz hissedenlerin oranı ise yüzde 3,4 oldu.

* Okulda kolayca arkadaş edinebildiğini belirten 13 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 73,2 iken kendini okula ait hisseden aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 72,4 oldu.

* Diğer öğrencilerin kendini seviyor gibi göründüğünü belirten 13- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 55,6, okulda kendini garip ve yabancı hissettiğini belirten 13- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 8,8, okulda kendini yalnız hissettiğini belirten çocukların oranı ve okulda kendini dışlanmış hisseden çocukların oranı yüzde 6,8 oldu. (ANKA)

Ekonomi