Araştırma: 10 kişiden 8'i yılbaşında evde olacak

Araştırma: 10 kişiden 8'i yılbaşında evde olacak
Araştırmaya göre çalışanların yüzde 80'i bu yılbaşını evde geçirecek.

İşyeri malzemeleri pazarında hizmet veren Avansas, yılbaşı dönemi yaklaşırken çalışanların alışveriş tercihlerini, satın alma alışkanlıklarını ve yılbaşı kutlama trendlerini araştırdı.

1000 kişinin katıldığı araştırmaya göre çalışanların yüzde 80’i yılbaşını evde geçirmeyi planlıyor. Bununla birlikte 'Yılbaşına özel yemek hazırlayacağız' diyen çalışanların oranı yüzde 56 iken 'Her zamanki gibi yemeğimizi yiyeceğiz' diyenlerin oranı yüzde 44 oldu.

Yılbaşı yemeği için çalışanların yüzde 43’ü 200 - 600 lira arasında, yüzde 40’ı da 800 - 1.500 lira arasında bütçe ayıracağını belirtti.

Beklentiler neler?

'Yeni yıldan beklentinizi bir kelimeyle ifade edebilir misiniz?' sorusuna çalışanların yüzde 48’i sağlık, yüzde 33’ü huzur, yüzde 29’u ise mutluluk cevabını verdi.

Çalışanların verdiği diğer yanıtlar 'para, ekonominin düzelmesi, barış, başarı, güzel bir gelecek, umut, 2022’den daha iyi olması, bolluk, bereket, aşk, sevgi, adalet, eşitlik, refah, iş, hediye, şans' olarak sıralandı.

Araştırmaya göre her 10 çalışandan 7’si yılbaşında yakın çevresinden en az 1 kişiye hediye almayı planlıyor.

Yılbaşı alışverişi için 1000 TL ve üzeri bütçe ayıracağını söyleyen çalışanların oranı yüzde 45'ken; 400 liraya kadar arasında harcama yapacağını belirten çalışanların oranı yüzde 30 olarak belirlendi.

Ne tercih edilecek?

“Yılbaşında kime, kimlere hediye alacaksınız?” sorusuna ise yüzde 65 oranla eşime yanıtı verildi. Anne ikinci, baba ise üçüncü sırada yer alırken kardeşime, arkadaşıma, iş arkadaşıma, nişanlıma, sevgilime, çocuğuma yanıtları da çalışanlar tarafından verildi.

En çok tercih edilen hediye alışverişi kategorisi ise yüzde 49'la giyim oldu. Aksesuar, kozmetik ürünü, elektronik ürün, kitap, züccaciye ürünü ve yılbaşı konseptli ürünler giyim kategorisini takip etti. Araştırmaya katılan çalışanların oransal çoğunluğu yılbaşı hediyesi veya kişisel yılbaşı alışverişini “yılbaşından 1 hafta önce” gerçekleştireceğini belirtti.

Alışveriş için önem verilen kriterlerin başında “teslimat süresi” yer alırken “kampanyalar, promosyonlar”, “fiyat” ve “marka” diğer önem verilen faktörler arasında.

Her 10 çalışandan 7’si yılbaşı hediyelerinin çalışanların motivasyonu üzerinde etkili olduğunu düşünüyor. Bu kapsamda orta büyüklükteki işletmelerin yüzde 52’si küçük işletmelerin ise yüzde 33’ü işyerinde kutlama ve hediye çekilişi yapılacağını aktardı.

İşyerinde yılbaşı kutlama organizasyonu gerçekleştirileceğini belirten küçük işletmelerin oransal çoğunluğu kutlamanın “ofis içinde” gerçekleştirileceğini ifade ederken; orta büyüklükteki işletmelerin oransal çoğunluğu “anlaşmalı farklı bir mekanda” yapılacağını belirtti.

İşletmelerin yüzde 53’ü ise çalışanlara yılbaşı hediyesi verileceğini bildirdi. Çalışanlara verilecek hediye konusunda ilk seçenek yüzde 44 ile hediye çeki oldu. Hediye çekini ise yılbaşı sepeti, kupa, kalem, bardak altlığı gibi ürünlerden oluşan hediye kutusu, çikolata, şekerleme ve biblo, masaüstü hediyelik eşya takip etti. (ANKA)

Yaşam