Araştırma: Çocuk sahibi olmak insanı muhafazakârlaştırıyor

Araştırma: Çocuk sahibi olmak insanı muhafazakârlaştırıyor
ABD'de yapılan bir araştırma, çocuk sahibi olmayan kişilerin sosyal açıdan daha özgürlükçü olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, insanların yaşlandıkça siyaseten daha sağa kaymasının olası sebeplerinden biri, çocuk sahibi olmak...

Pennsylvania Üniveritesi'nde yapılan araştırma, iki ayrı çalışmaya dayanıyor. Bunlardan ilkinde, ABD'de 376 üniversite öğrencisi iki ayrı gruba bölündü. Gruplardan birine, farklı ev eşyalarının fotoğrafları gösterilerek bunları nasıl kullanacakları soruldu. Diğer gruba ise çocuk fotoğrafları gösterilerek olası isimler ve çocuklarla pozitif diyaloglar hakkında kafa yormaları istendi. Ardından, her iki gruptan da kürtaj ve geleneksel evlilik hakkında bir anketi doldurmaları istendi.

Anket sonuçlarında, bir çocukla vakit geçirdiklerini hayal eden grubun toplumsal açıdan daha muhafazakâr yanıtlar verdikleri görüldü.

İkinci çalışmada ise Lübnan'dan Japonya'ya 10 ülkeden 2 bin 610 yetişkine bir anket yapıldı. Bu ankette de, çocuk sahibi olanların ve çocuklarla ilgilenme motivasyonu bulunanların, çocuk sahibi olmayanlara kıyasla daha muhafazakâr oldukları saptandı.

Araştırmada, toplumsal muhafazakârlığın yaşla arttığı ancak çocuk sahibi olanların yaşları ilerlemeden önce muhafazakârlaştığı da tespit edildi.

Araştırmanın eş yazarlarından Dr. Nick Kelly, "İnsanların edindikleri deneyimler nedeniyle ve gerçek dünyanın acısını yaşadıktan sonra, yaşlandıkça daha muhafazakâr hale geldiği düşünülür. Ama durum böyle değil. Eğer ebeveyn olmayan kişilere bakarsanız, bir yaş meselesi olmadığını göreceksiniz" dedi.

Kelly, araştırmanın doğum oranlarının düşmekte olduğu ülkeler açısından da farklı bir duruma işaret edebileceğini söyleyerek, bu ülkelerde özgürlükçülüğün artabileceğini belirtti.

Dünya Değerler Araştırması da, ABD'de yapılan araştırma ile benzer bir sonuç ortaya koymuştu. 88 ülkeden 426 bin 444 kişinin katılımıyla 40 yıllık bir süreçte elde edilen veriler, ailelerin çocuk sayısı arttıkça toplumsal açıdan daha muhafazakâr hale geldiğine işaret ediyordu.

Bununla birlikte, araştırmacılar muhafazakârlaşmayı etkileyen birden fazla etken bulunduğunu ve çocuk sahibi olmanın bunlardan sadece biri olduğunu vurguladı. Sözgelimi, Hindistan ve Pakistan dahil, bazı ülkelerde ebeveyn olmanın muhafazakârlık seviyesinde artışa yol açmadığına dikkat çekildi.

Newcastle Üniversitesi'nden Dr. Diana Burlacu ise söz konusu araştırmada "çocuk sahibi olmanın mı insanları muhafazakârlaştırdığı, yoksa muhafazakâr insanların çocuk sahibi olma ihtimalinin mi daha yüksek olduğu" sorusunun yanıtsız kaldığını belirtti. (Kısa Dalga)

Dünya