Araştırma: Covid beyni 20 yıl yaşlandırıyor, IQ'yu düşürüyor

Araştırma: Covid beyni 20 yıl yaşlandırıyor, IQ'yu düşürüyor
İngiltere'de araştırmacılar, Covid-19'u hastanede tedavi görerek atlatan 46 kişinin altı ay sonraki beyin fonksiyonlarını ölçtü.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, Covid-19'u ağır geçirenlerin beyin fonksiyonlarının 20 yıl yaşlandığını ve IQ'larının en az 10 puan azaldığını tespit etti. Araştırmada, Covid tedavisi için hastaneye yatan kişilerin beyinlerinde, 50-70 yaş arasında görülen yaşlanmaya benzer değişimler saptandı.

Araştırmada, İngiltere'nin Cambridge kentindeki Addenbrooke’s Hastanesi'nde Mart-Temmuz 2020 arasında Covid tedavisi gören 46 kişiye altı ay sonra bilişsel testler yapıldı. Yaşları 28 ila 83 arasında değişen bu hastaların 16'sının tedavi sürecinde entübe edildiği belirtildi.

Bu kişilere altı ay sonra yapılan bilişsel testlerin sonuçları, Covid'e hiç yakalanmamış 460 kişinin testleriyle karşılaştırıldı. Covid geçiren 46 kişinin her birinin sonuçları, hastalığa yakalanmayan 10'ar kişinin sonuçlarıyla kıyaslandı.

Araştırmacılar, Covid nedeniyle hastaneye yatanların, daha yavaş algılama da dahil, belirli bilişsel olumsuzluklar yaşadığını tespit etti. Bu kişilerin en çok konuşurken doğru sözcükleri bulmakta zorlandığı ve en büyük hasarın, Covid'i daha ağır geçirenlerde görüldüğü de aktarıldı. Araştırmacılar, hastalığı ağır geçirenlerin beyinlerinin, 50-70 yaş arasında görülen yaşlanmaya benzer değişimlerle yaklaşık 20 yıl yaşlandığını, bu durumun IQ'da en az 10 puan azalma anlamına geldiğini belirtti. (Kısa Dalga)

Sağlık