Araştırma: Düzenli kahve içmek, erken ölüm riskini azaltıyor

Araştırma: Düzenli kahve içmek, erken ölüm riskini azaltıyor
Çinli bilim insanları, İngiltere'de yaşayan 171 binden fazla kişinin kahve içme alışkanlıklarını inceledi. Araştırmada, şekerli veya şekersiz olsun, kahvenin erken ölüm riskini azalttığı tespit edildi.

Çin'de yapılan bir araştırma, kahve içmenin erken ölüm riskini azalttığını saptadı. Buna göre, şekerli veya şekersiz olsun, hazır, öğütülmüş veya kafeinsiz kahve içenlerin ölüm riski, içmeyenlere kıyasla daha düşük.

Dahiliye Yıllıkları (Annals of Internal Medicine) dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında, Çin’deki Güney Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar Birleşik Krallık’ta kanser veya kalp hastalığı olmayan 171 binden fazla kişinin kahve içme alışkanlıklarını yedi yıl boyunca inceledi. Araştırma ekibi, 2009 sonrasında hayatını kaybeden 3 bin 177 kişinin ölüm belgelerindeki verileri de inceledi.

Yaş, cinsiyet, etnik köken, eğitim düzeyi, sigara içme gibi faktörler hesaba katıldığında ise araştırmacılar, demleme ya da şekersiz olmasına bağlı olmadan kahve içenlerin daha uzun süre yaşadığını tespit etti. Geçmişteki araştırmalarda kahve içenlerin daha uzun yaşadığı tespit edilmişti; yeni araştırma ise kahvenin şekerli olmasının da fark yaratmadığını ortaya koydu.

Araştırmada, düzenli olarak şekersiz kahve içen kişilerin akranlarına göre yüzde 16 ila 21 oranında daha az ölüm riski olduğu görüldü. Verilere göre, günde bir ila dört fincan arasında hafif şekerli kahve içenlerin ölme olasılığı yüzde 29-31 oranında daha az ölçüldü. En büyük azalma ise yüzde 29 daha düşük ölüm riskiyle, günde 2.5 ile 4.5 bardak arası kahve içenlerde görüldü. Yapay tatlandırıcı kullanan katılımcılarda ise ölüm riskindeki değişiklik tam olarak saptanamadı

‘UZMANLAR ŞEKERLİ KAHVE KONUSUNDA İKNA OLMUŞ DEĞİL’

Fazla şekerli kahveler ise her zaman içildiğinde sağlıklı olmayabilir. Söz konusu araştırmada yer almayan Glasgow Üniversitesi profesörü Naveed Sattar, bulguların net olmadığını belirterek ‘’Bunun nedeni, kahve içenlerin genel olarak daha varlıklı olmaları ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri olabilir. Gözlemsel çalışmalarda bu faktörlerin üstesinden gelineceği konusunda ikna olmadım" yorumunu yaptı. Sattar, genetik kanıtların kahveyi sağlık açısından önemli faydalarla ilişkilendirmediğini de ekledi.

Araştırmanın yayımlandığı derginin editörlerinden olan Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Christina Wee de, araştırmanın şekerli kahve konusundaki sonuçlarını nihai görmediğini söyledi. Wee, "İstediğiniz kadar kahve için ama daha fazla kanıt elde edilmeden çok fazla karamel macchiato'dan kaçınmak akıllıca olabilir" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya