Araştırma sonucu açıklandı: İşte pancar suyunun hiç bilinmeyen faydası

Araştırma sonucu açıklandı: İşte pancar suyunun hiç bilinmeyen faydası
Araştırmacılar, pancar suyundaki aktif molekül olan besinsel nitratın tüketilmesinin egzersiz sırasında kas kuvvetini artırabileceğini saptadı. Bu keşif, daha iyi egzersiz takviyelerine önayak olabilir.

Acta Physiologica akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, sindirilen nitratın bacak egzersizleri yapan 10 sağlıklı gönüllünün tükürük, kan, kas ve idrarındaki dağılımını izledi. Independent Türkçe'deki habere göre araştırmacılar, pancar suyundaki aktif molekül olan besinsel nitratın tüketilmesinin egzersiz sırasında kas kuvvetini artırabileceğini saptadı. Bu keşif, daha iyi egzersiz takviyelerine önayak olabilir. Daha önceki çalışmalar besinsel nitratın egzersiz kalitesini arttırdığını göstermişti. Fakat vücudun bu molekülü hücrelerimiz tarafından kullanılmak üzere kimyasal nitrik okside nasıl dönüştürdüğü belirsiz kalmıştı.

Araştırmacılar, uyluk kasının 5 dakikadan uzun sürede 60 kez azami yoğunlukta kasılmasını içeren egzersiz sırasında quadriceps kasındaki nitrat seviyelerinde önemli bir artış saptadı. Bilim insanları nitrat artışının, katılımcıların plasebo aldıkları zamana kıyasla kas kuvvetinde yaklaşık yüzde 7 oranında yükselişe yol açtığını söylüyor.

Birleşik Krallık'taki Exeter Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Andy Jones, "Araştırmamız, pancar suyunda yaygın bulunan besinsel nitratın performans artırıcı özelliklerine ilişkin geniş bir kanıt bütünü sağladı" diyor. (Kısa Dalga)

Sağlık