Araştırma: Türkiye demokrasisi gençlerden geçer not alamadı

Araştırma: Türkiye demokrasisi gençlerden geçer not alamadı
Yeni bir araştırmaya göre gençler en çok kadınların hakkının ihlal edildiğini düşünürken, en az yarısı haksızlığa uğradığını ifade etti. İki kişiden biri de demokrasiden memnun değil.

Hafıza Merkezi ve KONDA Araştırma, 25-26 Haziran tarihlerinde 28 kentin 95 ilçesinin 144 mahallesinde 18 ila 30 yaşlarındaki 2 bin 217 gençle yüz yüze görüşerek hazırladığı araştırmayı yayınladı.

Buna göre gençler Türkiye’de en çok kadınların hakkı ihlal edildiğini düşünüyor. Gençler, hakları savunucularının en çok kadınların eşitlik hakkını savunduğunu, en çok da bunu savunması gerektiğini ifade etti.

Araştırmaya göre gençler geçmişle yüzleşme konusunda gerçekleri ortaya çıkarmak ve toplumsal farkındalığın geliştirilmesinden yana.

Beş kişiden biri faillerin cezalandırılması ya da tazminat ödenmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 18’i ülkenin geçmişle yüzleşme gibi bir sorunu olmadığını, yüzde 48’i tüm dezavantajlı kimliklerle yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti.

SİYASİ PARTİ ÜYESİ OLMAK İSTEMİYORLAR

Araştırmadan öne çıkan bulgular şöyle:

* Beş gençten 4’ü herhangi bir siyasi partiye üye değil ve olmak da istemiyor. 100 gençten 5’i siyasi parti üyesiyken, 4’ü geçmişte siyasi parti üyesi olup bu üyelikten ayrılmış. Her 10 gençten 1’i ise siyasi parti üyesi olmadığını ama olmak istediğini söylüyor.

* Araştırma, gençlerin STK’lara yüzde 12 oranında güven duymadığı için, yüzde 11 oranında ilgi duymadığı için katılmadığını gösterdi

ÇEVRİMİÇİ AKİVİTE DAHA YAYGIN

* Bağış yapma, imza kampanyası, sokak protestosu ve boykot gibi etkinliklere katılanların oranı yaşın yükselmesiyle artıyor. Gençler, daha çok çevrimiçi sivil toplum aktivitelerine katılıyor. Twitter etiket (hashtag) kampanyasına katılanlar, 18-20 yaş grubunda yüzde 23 iken, 26-30 yaş grubunda yüzde 13’te kalıyor.

DEMOKRASİDEN MEMNUN DEĞİLDİR

* Gençlerin yüzde 90’ı 1-10 ölçeğinde Türkiye’de demokrasinin işleyişine 5 puan ve altında not veriyor. Gençlerin yüzde 48’i 1 puan vererek hiç memnun olmadığını söylüyor. Yaşın yükselmesi, hayatın muhafazakarlaşması ve dindarlık seviyesinin yükselmesiyle memnuniyet artıyor. Eğitim seviyesinin yükselmesiyle de düşüyor.

* Gençler için en önemli olan insan hakkı yüzde 37 oranıyla ifade ve düşünce özgürlüğü. “Siz hiç hak ihlali yaşadınız mı?” diye sorduğumuzda, gençlerin yüzde 55’i 'Evet' yanıt verdi. (Kısa Dalga)

Gündem