Araştırma: Yapay zeka sağlık alanında yanlış teşhis ve tedaviye yol açabilir

Araştırma: Yapay zeka sağlık alanında yanlış teşhis ve tedaviye yol açabilir
Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, yapay zekanın sağlık alanında kullanılmasının yanlış teşhis ve tedaviye yol açabileceğini belirten araştırma yayınladı.

Bilimsel çalışma, dün Britanya merkezli BMJ Global Sağlık Dergisi’nde yayınlandıç

Çalışmada, yapay zekanın sağlık hizmetlerinde umut verici çözümler sunarken, diğer taraftan insan sağlığına ve refahına yönelik bir dizi tehdit oluşturduğu ifade edildi.

Makalede, yapay zeka kullanılan bazı örneklerde insan sağlığı hakkında yanlış ve yanıltıcı sonuçlara dikkat çekildi.

İki örnek sunuldu

Kandaki oksijeni ölçen cihazlarda kullanılan yapay zekanın, daha koyu tenli hastalarda kandaki oksijen seviyelerini olduğundan fazla gösterdiği, bunun da oksijen yetmezliği olan bir hastanın tedavi edilmemesine sebebiyet verdiği kaydedildi.

Yapay zekalı yüz tanıma sistemlerinin, daha koyu tenli deneklerde cinsiyeti yanlış sınıflandırma olasılığının çok yüksek olduğu belirtildi.

Çalışmada şöyle dendi: “Ayrımcılığa maruz kalan popülasyonların bu nedenle sağlık hizmetlerinde yapay zekanın tüm faydalarından mahrum kalabilecekleri de gösterilmiştir.”

Makalenin yazarları, yapay zekanın sağlık sektöründe kullanılmadan önce kontrolü sağlayacak hukuksal düzenlemelerin geliştirilmesini tavsiye etti. (DHA)

Dünya