Araştırma: Yeni pandemiyi iklim krizi tetikleyecek, binlerce virüs taşınacak

Araştırma: Yeni pandemiyi iklim krizi tetikleyecek, binlerce virüs taşınacak
ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden araştırmacılar, iklim krizi nedeniyle yabani hayvanların gelecekteki olası göç yollarını inceledi. Araştırmada, birçok hayvanın göç etmesi nedeniyle önümüzdeki yıllarda binlerce virüsün memelilere bulaşabileceği uyarısı yapıldı. Yarasalara özellikle dikkat çekildi.

ABD'de yapılan bir araştırmada, iklim krizinin yeni pandemileri tetikleyebileceği uyarısında bulunuldu. Buna göre, yabani hayvanlar hava sıcaklıklarının ısınması nedeniyle insanların yaşadıkları yerlere doğru göç etmek zorunda kalacak ve virüslerin insanlara sıçraması riski ciddi biçimde artacak.

ABD'deki prestijli Georgetown Üniversitesi'nde yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar bir sonraki pandeminin bu şekilde tetiklenebileceği uyarısında bulundu. Araştırmada, çeşitli türlerin iklim krizi nedeniyle izleyebileceği göç yolları incelendi ve bu türlerin memelilerle ilk kez karşılaşması halinde binlerce virüsün 'paylaşılacağı' belirtildi.

iklim.jpg

2070 yılına gelindiğinde Afrika'da ekvator bölgesi, Çin'in güneyi, Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın türler arası viral geçişkenlik açısından merkez haline geleceği belirtilirken, Ebola veya koronavirüs türlerinin yeni yerlerde ortaya çıkma riskinin artacağı öngörüsünde bulunuldu. Araştırmacılar, iklim krizi kaynaklı coğrafi değişimlerin, virüslerin insanlara geçme riskini dramatik şekilde artıracağını belirtti.

Araştırmacılar, hava sıcaklıklarının artmasını özellikle yarasaların yer değiştirmesine yol açacağını aktarırken, bu hayvanların virüslerin ortaya çıkışında önemli bir rol oynadığını da vurguladı. (Kısa Dalga)

Dünya