Arjantin'de eski devlet başkanı Kirchner suikast girişiminden kılpayı kurtuldu

Arjantin'de eski devlet başkanı Kirchner suikast girişiminden kılpayı kurtuldu
Arjantin'de devlet başkanı olduğu dönemde yolsuzluk yapmakla suçlanan ve 12 yıl hapsi istenen Başkan Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, suikastı girişiminden son anda kurtuldu. Kirchner'in yüzüne doğrultulan silah tutukluk yaptığı için patlamadı.

Arjantin Başkan Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, bir suikast girişiminden kılpayı kurtuldu. Yolsuzluk davasında 12 yıl hapis istemiyle yargılanan Kirchner, duruşmadan evine dönüşünde destekçileri tarafından karşılandı. Bu sırada kalabalıkta bulunan bir kişi, Kirchner'in yüzüne yakın mesafeden silah doğrulttu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Kircher'in evinin dışında kendisini bekleyen destekçileriyle selamlaştığı sırada yüzüne aniden bir silah doğrultulduğu ve silahın patlamadığı görülüyor.

35 YAŞINDAKİ BREZİLYALI SALDIRGAN YAKALANDI

Arjantin medyası, gözaltına alınan saldırganın 35 yaşındaki Brezilyalı bir erkek olduğunu yazdı. Polisin, saldırının gerekçesini henüz belirlemediği de belirtildi.

DEVLET BAŞKANI FERNANDEZ: NEFRET SÖYLEMİNE YER YOK

Olayın ardından açıklama yapan Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ise silahta beş kurşun bulunduğunu ama tetik çekildiğinde tutukluk yaptığını söyledi. Fernandez, "Cristina hayatta çünkü beş kurşunla dolu olan silah, teknik olarak henüz bilinmeyen bir sebepten ötürü ateşlenemedi" dedi. Saldırganı kınayan Fernandez, Kirchner'e yönelik suikast girişimini "Arjantin'de 1983'te demokrasiye dönülmesinden sonra yaşanan en ciddi olaylardan biri" olarak niteledi.

Fernandez, "Anlaşamayabiliriz, derin anlaşmazlıklarımız olabilir ama nefret söyleminde bulunulamaz. Zira bu şiddeti doğurur ve şiddetin demokrasi ile birarada bulunma şansı yok" dedi. Arjantin Devlet Başkanı, bugünü "halkın başkan yardımcısı ile dayanışma sergilemesi, yaşamı ve demokrasiyi savunmaları adına" ulusal tatil de ilan etti.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa ise saldırıyı "suikast girişimi" diye niteledi.

DEVLET İHALELERİNDE YOLSUZLUKTAN YARGILANIYOR

69 yaşındaki Kirchner, 2007-205 arasında devlet başkanı olduğu dönemde, kalesi Patagonya'daki devlet ihalelerini belirli bir şirkete vererek kâr elde etmekle suçlanıyor. Yolsuzluk soruşturmasındaki savcılar son olarak, Kirchner için 12 yıl hapis cezası ve siyaset yasağı talep etti. Bununla birlikte, dokunulmazlığı bulunan Kirchner'in suçlu bulunması halinde cezasını çekebilmesi için Yüksek Mahkeme kararı veya 2023 sonundaki seçimlerde Senato üyeliğini kaybetmesi gerekiyor.

Sol muhalefet Kirchner'i "son yılların en büyük yolsuzluğuyla" suçlarken, dava sürecinde yüzlerce destekçisi de kadın liderin evinin önünde kamp kurmuş durumda. (Kısa Dalga)

Araştırma