Artık ikinci el gözde: Akakçe, ikinci el pazar yerini internete taşıdı

Artık ikinci el gözde: Akakçe, ikinci el pazar yerini internete taşıdı
Akakçe kurucusu Koray Karataş'a göre, sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda enerji tüketimi ve atığı azaltmak için de ikinci el kullanımı önemli.

Pandemi sonrasında ekonomide yaşanan dönüşüm, ikinci el pazarların önünü açtı. Alışveriş sitesi Akakçe de “banayeni” ile ikinci el pazar yerini internete taşıdı.

Akakçe kurucusu Koray Karataş, ikinci el pazar yerlerinin tüm dünyada rağbet gördüğünü belirterek, Türkiye’de de bu girişimi başlattıklarını belirtti. Karataş’a göre, ikinci el alışveriş sadece ekonomik bir ihtiyaçtan kaynaklanmıyor. Pandemi sonrasında ‘paylaşım ekonomisi’nden ‘döngüsel ekonomi’ye evrilen global konjonktürde, henüz kullanım ömrünü tamamlamamış ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasının giderek önemli hale geldiğini belirten Karataş, şunları söyledi:

“Sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda malzeme kullanımı, enerji tüketimi ve atığı önlemek, azaltmak suretiyle, dünyanın ekolojik geleceğini korumak açısından da ikinci el kullanımı önemini arttırdı. Dünyanın pek çok ülkesinde rağbet gören ikinci el pazarları, Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Akakçe olarak 2021 yılı sonunda Türkiye’nin ilk ‘2. El’e özel pazaryeri ‘banayeni’yi kurmaya karar verdik ve kolları sıvadık.”

Banayeni, şimdilik elektronik ürün grubu ile sınırlı olmak üzere yayına girdi. 2023 yılının ilk yarısında, mobil uygulamalarla yayına hizmet verecek.

İnternetten alışveriş yapmanın zorluklarına da değinen Karataş, ikinci el piyasasında güven ilişkisini kurmanın daha zor olduğuna değindi. Bununla ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirten Karataş, şunları söyledi:

“Tamamen ikinci el ürünlere özel ilk pazaryeri olma hedefiyle kurulan banayeni, basitçe ikinci el ürünlerin sunulduğu bir platform olmaktan öte arka planındaki akıllı ‘akakçe teknolojisi’ ile satıcıya ve alıcıya doğru fiyat konusunda bilgilenme fırsatı ve kolaylığı sunuyor. Yani satıcılara satmak istedikleri ikinci el ürünün tahmini güncel değerini önerip fiyatlandırmayı buna göre yapmasını sağlıyor, alıcılara da satışa sunulan ürünün güncel ‘sıfır’ fiyatı ve benzer ikinci el ürün fiyatlarını göstererek karşılaştırma yapabilme olanağı sağlıyor. Satıcı ile alıcı arasındaki satış işlemlerinin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için de özel bir çaba sarf ediyor. Hızlı satış hem de hızlı tahsilat imkânı sunuyor.”

banayeni Genel Müdürü Cenk Angın da “Tüketicilerin ceplerine ve dünyanın ekolojik geleceğine katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Ekonomi