Ardanuç’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları artıyor

Ardanuç’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları artıyor
Artvin’in Ardanuç ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırığı ve buna bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış gözleniyor.

Artvin’in Ardanuç ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırığı ve buna bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış gözleniyor. 

Peynirli köyünden KKKA hastalığına yakalanan 16 yaşındaki Emre Salim G Trabzon Karadeniz Teknik üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde, Boyalı köyünden Akın D. Artvin Devlet Hastanesinde tedavi görüyor. Artvin Devlet Hastanesinde tedavisi tamamlanan Harmanlı köyünden 60 yaşındaki Nezir K. ise evinde dinleniyor.

ISIRAN KENE BULUNAMADI

Hayvan otlatıp akşama ev döndüğünde ateşinin çıktığını, 39,5 dereceye kadar yükseldiğini ve halsizlik yaşadığını anlatan Nezir K, hemen Ardanuç Devlet Hastanesi’ne gittiğini oradan da Artvin Devlet Hastanesi’ne gönderildiğini anlattı. Kendini ısıran kenenin bulunamadığını anlatan Nezir K, yine hayvan otlatmaya çıkacağını ama bunu korkarak yapacağını söyledi.

HAYVANLARDAN DA BULAŞABİLİYOR

Ardanuç Devlet Hastanesi Başhekimi aile hekimi Dr. Deniz Turan, ilçede Covid-19 ile kene ısırması ve buna bağlı olarak KKKA vakalarında artış olduğunu doğruladı. Dr. Turan, hastalığın hyalomma cinsi kenelerle bulaştığını belirterek şu bilgileri verdi: “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hayvanlarda belirti göstermeden de hastalık yapabiliyor. Onların kan dışkıları ve vücut sıvılarıyla birlikte bütünlüğü bozulmuş mukozalardan insanlara bulaşıp onlar da hastalık yapabiliyor. Kene tuttuktan sonra virüsün hastalık ortaya çıkarması 1 ile 9 gün, eğer hayvandan insana bulaşmışsa da 13 güne kadar uzayabilmektedir. İnsanlar kendilerini 10 gün kadar takip edip ateş, kas ağrısı, bulantı ve ishal olması halinde en yakın sağlık merkezine başvurmalıdır.”

“KENELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ KIRILMALI”

Ardanuç’ta serbest veteriner hekimlik yapan Yıldırım Bingöl, keneye karşı hayvanlara enjekte yoluyla koruyucu ilaç verilmesi gerektiğini savundu. Bingöl, devletin kene ilacı olarak dökme çözelti dağıttığını ama sürekli yağış alan bir bölgede oldukları için bu ilacın etkili olamadığını söyledi. Bingöl, “Burada yapmamız gereken en önemli şey artık kenelerde yaşam döngüsünü kırmaktır. Yaşam döngüsünün kırmanın en etkin yöntemi ise bölgedeki hayvanların ilaçlanmasıdır. Hayvan yürüyen kene öldürücü olacaktır. İlaçlama düzenli olarak her yıl yapılmış olsaydı. Kene popülasyonu yıldan yıla azalmış olacaktı.”

EN ETKİN YÖNTEM KORUNMAK

Artvin’in bağlı olduğu Rize Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Uğur Çıbıkçılar ise KKKA için özel bir aşı ya da ilaç olmadığını ama destekleyici bir tedaviler uygulandığını belirti ve “En etkin yöntem korunmaktır” dedi. (ANKA/UĞUR İSTANBULLU)



Gündem