Asgari ücret görüşmeleri 7 Aralık’ta başlayacak

Asgari ücret görüşmeleri 7 Aralık’ta başlayacak
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısını 7 Aralık’ta yapacağını duyururken, TİSK Başkanı Akkol ise EYT konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takvimi belirlendi.

Toplantı takviminin belirlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantıya Bakan Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay katıldı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, toplantı öncesinde bakanlık binasına ziyarette bulundu.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu. İlk toplantı 7 Aralık saat 14.00'da, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14.00'da yapılacak" dedi.

“Arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağız”

Atalay, şöyle devam etti: "Arzu etmediğimiz bir rakam olursa o masada olmayacağız. Asgari ücretin üstünde çalışanlar var. Öyle bir noktaya geldi ki maalesef asgari ücret geçim ücreti oldu. Toplumu tebessüm ettirecek bir rakam çıkarsa imza atarım. Asgari ücret maalesef geçim ücreti oldu. Asgari ücret arttı diye işçi çıkaranlar oluyor, onun önüne geçmek lazım."

Akkol: EYT’de mutabakat sağlandı

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Akkol, işverenler olarak asgari ücrette istikrarlı ve dengeli bir rakam için ellerini taşın altına koyacaklarını belirtti.

Akkol, ayrıca EYT'de mutabakatın sağlandığını duyurdu:

"İşletmelerin büyümesi önemli. EYT konusunda hem çalışanların hem de işverenlerin beklentisini karşılayacak çözümlere ihtiyacımız var. İşverenlerin beklentileriyle ilgili kapsamlı çalışmayı bakanımıza sunduk. Emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın işverene maliyeti artıyor. Yüzde 80'in üzerinde iş hayatına devam etmek istiyor. İşverenler de büyük oranda devam etmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Emeklilerle normal çalışalar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Bunun müjdesini bakan az evvel paylaştı.

“Emekli olacak çalışanların aynı anda emekli olması durumunda ciddi finansman çıkması söz konusu. Bakanımız KGF'den uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini verdi.

“Üçüncü konu yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Planlama dahilinde olunması gerekiyor." (KISA DALGA)

Gündem