Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor

Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor
Ocak ayında çalışanlara yansıyacak yeni asgari ücrete dair ilk toplantı bugün yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığındaki toplantıda işveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak. Geçtiğimiz yıl komisyona 1 işçi ile katılan ve işçileri temsilen en çok üyeye sahip sendika olarak Türk-İş, bu yıl görüşmelere 4 asgari ücretli işçi ile yer alacak. 4 işçi, ay sonuna kadar sürecek toplantıların tümünde yer alacak.

Ev kirası 10 bin lira olan işçi konuşacak

Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından çeşitli şehirlerden ve farklı sektörlerden 2 erkek 2 kadın işçi seçildi. Vatandaşın geçim derdinin masaya doğru yansıması için kirada olan, evli ve çocuklu işçiler tercih edildi. Durumları hakkında Türk-İş’e bilgi veren bir işçi ev kirasının 10 bin TL olduğunu söyledi.

Komisyonda 15 üye var

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en çok üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları ile hükümet tarafından belirlenen 5’er temsilcinin yer aldığı 15 üyeden oluşuyor. Komisyona Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden bir isim başkanlık ediyor. Komisyon en az 10 üye ile toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Komisyonda işçileri temsilen Türk-İş’in seçtiği isimler, işveren adına da TİSK’in seçtiği üyeler bulunuyor. (Kısa Dalga)

Gündem