Asgari ücretin alım gücü üç ayda 2 bin 225 TL azaldı

Asgari ücretin alım gücü üç ayda 2 bin 225 TL azaldı
Emekli, işçi ve memurun alım gücü yılın başından bu yana geçen üç aylık dönemde büyük kayıp yaşadı. En düşük emekli maaşı alan bir kişinin alım gücü 3 ay içinde bin 309 TL kayba uğradı. Asgari ücretin alım gücü ise 2 bin 225 TL azalarak 14 bin 777 TL'ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri, 2023'ün ilk üç ayında emekli, işçi ve memurun alım gücünün büyük ölçüde eridiğini ortaya koydu. En düşük emekli maaşı alan vatandaşın alım gücü 3 ay içinde 1.309 TL azalırken, asgari ücretin alım gücü ise 2.225 TL düşüşle 14.777 TL'ye geriledi. Ayrıca, yılın başında 32.504 TL olan en düşük memur maaşı 4.254 TL eriyerek 28.250 TL'ye, öğretmen maaşı ise 5.003 TL düşerek 35.105 TL'ye indi.

Emekli, işçi ve memurun alım gücü alarm veriyor

TÜİK verilerine göre, emekli, işçi ve memurun alım gücündeki dramatik düşüşü gözler önüne serdi. Yılın başında yükseltilen en düşük emekli aylığı, mart sonu itibarıyla büyük bir kayba uğradı. Sadece üç aylık dönemde yüksek enflasyon, asgari ücretli, memur ve öğretmen maaşlarını önemli ölçüde düşürdü.

2023'ün ilk üç ayında yaşanan yüksek enflasyon oranı, vatandaşların alım gücünü önemli ölçüde azalttı. Asgari ücretin alım gücü büyük bir düşüş yaşarken, en düşük memur maaşı ve öğretmen maaşındaki erime de dikkat çekici boyutlarda. Özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan işçilerin de alım gücü kaybı yaşadığı gözleniyor.

Seçim öncesi yapılmayan ek zamlar nedeniyle hayal kırıklığı yaşayan emekliler, dul ve yetimlerin alım gücü de dramatik bir şekilde düştü. En düşük emekli aylığındaki kayıp, dul ve yetim maaşlarındaki düşüşlerle birleşince, yaşanan ekonomik zorluklar daha da belirginleşti. (Kısa Dalga)

Ekonomi