Asgari ücretlinin alım gücü karşılaştırması: Avrupa, Türkiye'ye 'fark atıyor'

Asgari ücretlinin alım gücü karşılaştırması: Avrupa, Türkiye'ye 'fark atıyor'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye’deki asgari ücretin alım gücünü karşılaştırdı.

Yazılı açıklama yayınlayan Ağbaba, Avrupa’daki asgari ücretlilerin alım gücünün, Türkiye’ye göre kat be kat daha fazla olduğunu belirtti.

Ağbaba, şunları kaydetti: “Avrupa’daki asgari ücretin alım gücü, ülkemizdeki asgari ücretlinin alım gücüne fark attı. AKP genel başkanına göre Avrupa’da raflar boş. İnsanlar alışveriş yapamıyor. İktidarın algısına kalsa Avrupa’da çalışanlar acından ölüyor. Ama ne gariptir ki Avrupa ülkelerindeki alım gücüyle kendi ülkemizdeki alım gücünü kıyaslamak işlerine gelmiyor."

Araştırmaya göre Almanya’da 1.811 avro asgari ücretle 8 bin 231 adet yumurta, 1.146 kilo pirinç, 1.509 kilo patates alınabilirken, Türkiye’de asgari ücretle 2 bin 619 adet yumurta, 161 kilo pirinç ve 550 kilo patates alınabiliyor.

Ağbaba farkı şöyle anlattı: "Fransa’daki 1603 avroluk asgari ücretle 230 kilo tavuk, Belçika’daki bir asgari ücret ile 317 kilo ve Yunanistan’da bir asgari ücret ile 372 kilo tavuk alınabiliyorken Türkiye’deki asgari ücret ile sadece 141 kilo tavuk alınabiliyor. Fransa’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre bin 297 litre daha fazla süt alabilirken komşu Yunanistan’da bir asgari ücret ile bizim asgari ücretimize göre 270 litre daha fazla süt alabiliyor.

Almanya’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretlimize göre en az 30 kilo daha fazla et alabilirken Belçika’daki asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 110 kilo daha fazla et alabiliyor. Soğandaki alım gücü farkımız ise Fransa’ya göre 2 bin 605 kilo, Almanya’da 761 kilo, Hollanda’ya göre 613 kilo daha az durumda." (ANKA)

Gündem