Aşı olanlar maskeye veda edecek mi?

Aşı olanlar maskeye veda edecek mi?
Sağlık Bakanlığı, "COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu" sitesinden aşıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi. Bakanlık aşıdan sonra da maske, mesafe gibi önlemlere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nun internet sitesine aşılanan kişi sayısıyla ilgili güncel sayaç konulurken, bakanlık aşıyla ilgili merak edilenleri de 36 soru halinde cevapladı. Sorulardan biri “COVID-19 geçirdim, yine de aşı yaptırmalı mıyım?” oldu. Siteye bu soruya şu yanıt verildi: “COVID-19’u geçirenlerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. Bu koruyuculuk düzeyi kişiyi bir süre daha COVID-19’a karşı koruyacağından hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak gruplarda değildir.” 

Emziren kadınlar
 
Sitedeki bir başka soru ise “İnaktif COVID-19 aşısı emziren kadınlara uygulanabilir mi?” oldu. Yanıtı şöyle: “Emzirme döneminde inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.”

"Önlemlere aynen devam"

Aşı olduktan sonra hastalığa karşı ne kadar süre korunacağım? Ve Aşı yaptırdıktan sonra maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam edecek miyim? sorularına bakanlıktan verilen yanıtlar:

“Klinik çalışmalarda, inaktif COVID-19 aşılarının hastalığa karşı koruyucu etkisinin yüksek olduğu gösterilmiştir. COVID-19 aşılarının koruyuculuk süresi henüz bilinmemektedir, bunun için ek araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

“Aşı uygulandıktan sonra hastalığa karşı koruyuculuğun gelişmesi genellikle birkaç hafta alır. Bununla birlikte herkeste aynı düzeyde koruyuculuk gelişmeyebilir. Ayrıca aşılanan kişi kendisi korunuyor olsa bile virüsü aldıysa başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle aşı uygulandıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından artık önlemlere gerek olmadığı açıklanana kadar bu önlemlerin alınmasına devam edilmeli.” 

Çocuklara da aşı yapılacak mı?

Bakanlık, çocukların aşılanıp aşılanmayacağı konusunda  “Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenmiş öncelikli risk grubunda 18 yaş altındaki kişiler yer almadığından şu an için çocuklara COVID-19 aşısı uygulanmayacaktır” yanıtı verdi.

"Aşı pandemiyi ne zaman bitirir?"

Herkesin merak ettiği "Aşılar pandemiyi ne kadar sürede sona erdirecek?" sorusuna verilen yanıt da şu şekilde: "Aşıların pandemiyi ne zaman sonlandırabileceği aşının etkinliği, aşı uygulanan kişi sayısı, aşı uygulamasından sonra maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin alınmasına ne kadar dikkat edildiği gibi pek çok faktöre bağlı. Bugüne kadar elde edilen veriler, aşının pandemiyi ne zaman sonlandıracağıyla ilgili yeterli bilgi sunmamaktadır."

Tüm sorular ve yanıtları için TIKLAYIN

Sağlık