Aşı sıkıntısını anlatmıştı: Doktora 'halkı yanıltıcı bilgi' davası

Aşı sıkıntısını anlatmıştı: Doktora 'halkı yanıltıcı bilgi' davası
Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan’ın aşı tedariğinde yaşanan sorunlarla ilgili açıklaması “yanıltıcısı bilgi” kapsamında görüldü.

Aile sağlığı merkezlerinde yaşanan aşı sorununu basına anlatan Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan’a, sansür yasası olarak bilinen ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla dava açıldı.

Savcılık, ayrıca Eryazğan’ın meslek örgütlerinde görev almasının engellenmesini istiyor.

Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre, 2022 kışına girerken Sağlık Bakanlığı’nın tedariğindeki aksaklıklar nedeniyle, aile hekimleri başta hepatit B olmak üzere bazı aşıları yapamadı. Eryazğan da kendi pratiği ve meslektaşlarının paylaştığı bilgiler çerçevesinde, bildiklerini NTV’ye bağlanarak anlattı.

Bunun üzerine bakanlık soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda müfettişler idari ceza vermedi ancak adli soruşturma açılmasını istedi. Bunun üzerine İstanbul Başsavcılığı, Eryazğan hakkında iddianame hazırladı.

İddianamede ilk kez “sansür yasası”ndan bir doktorun cezalandırılması istendi. Tartışmalı madde, “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse için” bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

İddianamede ayrıca Eryazğan’ın vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmasının engellenmesi istendi.

İlk duruşma, 6 Şubat 2024’de İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. (Kısa Dalga)

Gündem