Aşı temininde büyük kriz

Aşı temininde büyük kriz
Pek çok Aile Sağlığı Merkezi’nde verem, çocuk felci ve Hepatit B aşılarının olmadığı ortaya çıktı. Hekimler, 2 aya yakın süredir aşılara ulaşamadıklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın sorunu çözmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelindeki pek çok Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) verem, çocuk felci ve Hepatit B aşısının bulunamadığı belirtildi.

Birgün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, hekimler, özellikle Urfa, Antep, Adana, Manisa gibi illerde 2 aya yakın süredir stoklarda yaşanan sorun nedeniyle aşılara ulaşamadıklarını ifade ediyor.

“Bakanlığın temininden kaynaklanıyor”

Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, aile hekimliğinin en temel işlerinden biri olan aşıda son 1,5-2 aydır büyük bir krizin olduğunu belirterek, “ASM’lere bakanlık tarafından gönderilen çocuk felci, verem ve Hepatit B aşılarının temininde zorluk yaşanıyor, aşılar dağıtılmıyor. Konuyu ilettiğimiz müdürlüğümüz konunun bakanlığın temininden kaynaklandığını iletiyor” dedi.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en pratik yolunun aşılama olduğunu kaydeden Eryazğan, şunları söyledi:

“Pandeminin bize yeniden hatırlattığı gibi birçok bulaşıcı hastalık, günümüzde de insanlar için tehlikeli olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklardan korunmanın en pratik yolu ise aşılamadır. İlimizde son zamanlarda daha sık olmakla beraber aşı temini konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle Opa, Hepatit B ve BCG aşıları başta olmak üzere ya temin edilememekte ya da çok az verilmektedir. Hayata başlar başlamaz yapılan ve birçok hastalığın engellenmesinde önemli bir rol üstlenen aşıların sahaya ulaştırılamaması toplum sağlığı içinde riskler yaratmaktadır. Bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve aralıklarda yaptırılması önemlidir. En üst seviyede koruma için ‘Aşı Takvimi’ne uymak gerekir. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Her yıl nerdeyse yaşanan bu sıkıntının sebebi ilimizle ilgili ise müdürlüğümüzün bu konuda gerekli önlemleri alarak uygulamaya geçmeleri, eğer aşı teminindeki sorun ülke bazlı ise bakanlığımızın bu konudaki sıkıntılarımızı görerek gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.”

“Aile hekimlerinin stokları bitmeye başladı”

Urfa Tabip Odası Başkanı ve aile hekimi Dr. Bulut Ezer de aşıları dağıtım merkezinden alamadıklarını belirterek, “Aşıların il sağlık müdürlüğünün aşı deposunda olmadığı bildirildi. Ellerinde bir süredir aşısı olan aile hekimlerinin de stokları bitmeye başladı. Çocuk felci, Hepatit B aşıları şu anda yapılamıyor. Aşı olmadığı için bir süredir Hepatit B erişkin aşıları, çocuklara yapılıyor. Ancak bu çözüm değil. Şu an artık çocuklara da yetecek kadar aşı yok. Bir an önce aşıların piyasada olması gerek” dedi.

Sağlık