Aşırı sağcı Vox İspanya'da koalisyon ortağı olabilir

Aşırı sağcı Vox İspanya'da koalisyon ortağı olabilir
İspanya'da diktatör Franco'nun ölümünden bu yana ilk kez aşırı sağcı bir hareket Pazar günü iktidara gelebilir. Anketlere göre muhafazakar Halk Partisi, Başbakan Pedro Sánchez'in Sosyalist Partisi'nin önünde - ancak Halk Partisi'nin iktidar için aşırı sağcı Vox partisi ile bir koalisyon kurması gerekebilir.

İspanya pazar günü erken genel seçimlere gidiyor. Erken seçim açıklaması, ülkenin sol partilerinin mayıs ayındaki yerel seçimlerde sağcı partiler karşısında büyük bir yenilgiye uğramasının ardından geldi. Yerel seçimlerde Başbakan Pedro Sanchez’in lideri olduğu sosyal demokrat Sosyalist Parti (PSOE), sağcı Halk Partisi (PP) karşısında ikinci olmuştu. İspanya Başbakanı Sanchez, partisinin bölgesel seçimlerde aldığı yenilginin ardından temmuz ayında erken genel seçime gidileceğini açıkladı.

Anketlere göre, muhalefet lideri Alberto Núñez Feijóo'nun muhafazakar Halk Partisi'nin büyük bir farkla en çok oyu alması bekleniyor. Halkın kararı bu yönde olursa Feijóo, Sánchez'in yerini alacak.

Feijóo iktidara tek başına gelmek istese de anketlere göre mutlak çoğunluğa ulaşılamıyor gibi görünüyor. Feijóo'nun Halk Partisi'nin iktidara gelebilmesi aşırı sağcı Vox partisiyle yapacağı koalisyona bağlı olacak. Başbakan Sánchez, Temmuz ayı başında El Periódico gazetesine verdiği röportajda bu koalisyon ihtimalini İspanya için "utanç verici" olarak tanımlamıştı.

Vox ne istiyor?

Santiago Abascal'ın lideri olduğu Vox partisi, diktatör Franco gibi, “büyük ve birleşik İspanya”yı temsil ediyor; özerk bölgelerin kaldırılıp İspanya yeniden merkezi, tek kültürlü bir ülke olmasını savunuyor.

İspanya kentler, eyaletler ve özerk bölgelere ayrılmış. durumda. İspanya’da idari açıdan 17 özerk bölge ile Kuzey Afrika kıyısında 2 özerk şehir bulunuyor. Özerk yönetimlerde yerel dil olan Katalanca, Baskça, Galisyaca, resmi dil olan İspanyolca'nın yanında ikinci
resmî dil olarak kabul ediliyor.

Eğer Vox iktidar ortağı olursa Basklar ve Katalanlar bağımsızlıklarını, yani kendi dillerine ve kendi yönetimlerine sahip olma haklarını kaybetmekle karşı karşıya kalacak.

Kilisenin bir kısmının açık desteğini alan ultra-Katolik Vox, kürtaj haklarını kaldırmak istiyor. Parti bazı yasaları "bölücü" olarak tanımlıyor; bunlar arasında kadın hakları, LGBTİ+ hakları ve faşizm kurbanlarının anılması bulunuyor. Abascal, iklim değişikliğine de inanmıyor.

Vox, kendini 1930'larda iç savaşı kazanan ve 1975'e kadar diktatörlüğünü sürdüren General Franco'nun temsilcisi olarak görüyor. Parti lideri Abascal, İspanyol geleneklerini, boğa güreşini, avcılığı ve "gerçek erkekliği" savunuyor. (Kısa Dalga)

Dünya